Парламентът създава временна комисия по скандала „Хохегер“
Парламентът създава временна комисия по скандала „Хохегер“ / снимка: БГНЕС, архив
Парламентът създава временна комисия по скандала „Хохегер“
51642
Парламентът създава временна комисия по скандала „Хохегер“
  • Парламентът създава временна комисия по скандала „Хохегер“

Парламентът реши да създаде временна комисия, която да проучи скандала с австрийския лобист Петер Хохегер. Идеята, предложена от ГЕРБ, предвижда да се проверят договорите, които са сключвани с Хохегер по време на управлението на тройната коалиция.

Според опозицията истинската цел за създаването на тази комисия е да отвлече вниманието на обществото от реалните въпроси. Другата причина, която изтъкнаха от БСП и ДПС, е, че е засилило критичното говорене на бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев. В случая е замесена и Моника Йосифова, с която Станишев живее на семейни начала. Нейната ПР агенция е подизпълнител по двата договора, сключени в Хохегер.

Всичко по този казус, наречен „Хохегер", е известно

- Лютви Местан, депутат от ДПС

„Вие нямате за цел да установявате истината. Всичко по този казус, наречен „Хохегер", е известно. Нямате отговори за други, много по-тежки проблеми. Не проблеми, които стоят пред тази власт, а които се генерирани от тази власт, това е същинската разлика", каза Лютви Местан от ДПС.

Лицето на тройната коалиция най-добре се вижда в проекта Белене

- Мартин Димитров, лидер на СДС

Лидерът на СДС Мартин Димитров попита защо не е създадена анкетна комисия и защо правителството не е извадило цялата истина за проекта „Белене". „Ако искахте да покажете лицето на тройната коалиция, то най-добре се вижда в проекта „Белене" в стотиците милиони, прахосани", допълни той.

„И докато хората са стягали коланите, очаквайки да дойде тежката икономическа криза, вие колеги сте яли, пили и сте се весели", обърна се към колегите си в опозиция депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Мая Манолова от левицата отправи въпрос към колежката си от управляващата партия: „Като сте толкова ентусиазирана да браните безобидността и добронамереността на тази комисия, искам да ви попитам: Вие ще подкрепите ли нашето предложение предмет на обследване на тази комисия да стане и дейността на представителите на Хохегер в България, включително и по време на мандата на това управление до настоящия момент. Защото това, което ще Ви кажа, е, че така наречената експертка или идеолог на гереберизма - версиите са различни - госпожа Велкова, продължава да е съдружник на Хохегер и в момента тази госпожа има доста любопитни договори с българското правителство, включително и със здравната каса".

От своя страна Караянчева обясни, че Велкова не е член на ГЕРБ, а е участвала с експертно мнение и е имало много експерти, които са участвали в изработването на програмата на партията. Депутатката изтъкна, че самата Велкова е заявила, че не е член на ГЕРБ, няма нищо общо и дори не познава господа от ГЕРБ.

Въпреки че опозицията няколко пъти предложи обхватът на дейността на комисията да се разшири и да се проверят всички сигнали за връзки с Хохегер, управляващите го отхвърлиха.

Ето и състава на комисията:

ГЕРБ - Димитър Главчев(председател на комисията), Цвета Караянчева, Емил Радев, Пламен Нунев, Снежана Дукова, Румен Иванов

Синята коалиция - Кирчо Димитров

Атака - Венцислав Лаков

ДПС - Лютви Местан и Йордан Цонев

Коалиция за България - Ангел Найденов и Антон Кутев

Независими депутати - Дарин Матов