Зелена светлина за Музея на бойната слава в Ямбол
Зелена светлина за Музея на бойната слава в Ямбол / Община Ямбол

Министерството на културата съгласува решението на общинския съвет Ямбол за създаване на Музей на бойната слава. Това бе и последното изискване преди възможността музеят реално да започне да функционира като такъв. Предстои сформирането на екип на най-новия културен институт в града, съобщават от пресцентъра на община Ямбол.

Музеят на бойната слава в Ямбол ще бъде е един от основните акценти в стратегията за популяризирането на Ямбол като атрактивна туристическа дестинация с направление културно–историческо наследство. Другите ключови обекти - Националният археологически резерват „Кабиле” край Ямбол, Безистена, както и Възрожденският комплекс в кв. „Каргон” предстои да се реновират по проекти на общината.

Музеят на бойната слава ще бъде обособен на терен с обща площ 8961 кв. м., част от бившия войскови район „Пионерски казарми”. Теренът бе върнат на община Ямбол от Министерство на отбраната в отговор на стартиралата инициатива там да бъде обособен военен музей. С придобиване на територията бе сформирана работна група за активна събирателска дейност. Изготвена бе и тематичната структура на музея, като решението е той да обхваща периода от създаването на българската държава до наши дни.

Всеки от историческите периоди ще бъде представен с ямболското участие в него – присъединяването на региона към младата българска държава, значението на Ямболската крепост през средновековието, падането под турско робство, участието на ямболлии в борбите за духовна независимост и национално–освободителните движения. Специално внимание ще бъде отделено на ямболските войскови подразделения в периода след Освобождението от 1878 година. Ще бъдат оформени експозиции от предмети с военноисторическа стойност, представящи бойната слава на Ямбол, както и атрактивна експозиция на открито с бойна техника и оръжейни системи, използвани от Българската армия през годините. Специален акцент ще бъдат бронирани машини и преди всичко уникални модели на немската бронетанкова техника, също и макет – възстановка на легендарния цепелин Л 59, базиран през Първата световна война в Ямбол. Неизменна част от музея ще бъде и уникалната военна медицинска сбирка, без аналог в цялата страна, която до момента е съхранявана в сградата на ДКЦ-1 и поради липса на подходящо място е показвана само при специални случаи.

Част от машините, които ще бъдат представени в музея, вече са реставрирани във вид за експониране. Набирането на експонати продължава.