Аз съм истинският диктатор в семейството, заявила в имейл Асма Асад
Аз съм истинският диктатор в семейството, заявила в имейл Асма Асад / снимка: Reuters, архив

Независимо от заявените преди избухването на бунта в Сирия амбиции за либерализиране на страната, 36-годишната съпруга на президента Башар Асад - Асма - не демонстрира угризения за кървавите репресии на режима, взели над 8000 жертви, пише британският в. "Дейли телеграф".

Кореспонденцията на сирийската първа дама със съпруга й, с негови помощници и със семейството я обрисуват като съпруга, оказваща силна подкрепа на мъжа си. В имейл до семейна приятелка от 10 януари, тя хвали реч на президента, която внушавала сила и категоричност.

В друг имейл Асма недоволства, че Ей Би Си Нюз са редактирали интервю със съпруга така, че го представя в неблагоприятна светлина.

На 17 януари тя разпратила имейл, в който се шегува за сметка на жителите на град Хомс, малко преди разправата на режима да вземе там, както се твърди, няколкостотин жертви.

Изказването с "диктатора" първата дама направила отчасти на шега в кореспонденция с приятелка, с която коментирали доколко внимание си отделят взаимно съпрузите, посочва БТА. "Колкото до слушането - аз съм истинският диктатори, той няма избор.", пише Асма на 14 декември. Изборът точно на тази дума за съпруга й говори, че тя е съвсем наясно как го възприемат хората.

Всичко това няма да е много полезно за г-н Асад, който превърна в шоу прокарването на реформите след избухването на протестите срещу управлението му, отбелязва "Дейли телеграф".

Асма Асад, отраснала като дъщеря на лекар кардиолог в Западен Лондон, изглежда се чувства съвсем удобно в средите на британската средна класа.

Майката на три деца, следвала в лондонски университет, бъбри нежно със семейството си, получава пазарни предложения от "Джон Луис" и обсъжда с приятели потенциални почивки в чужбина.

Мимолетен признак на напрежение се долавя от неин имейл от 3 февруари, в който пише до приятелка "Срещам се и с много семейства на жертви, което е тежко, но ми дава и сила (или ме прави по-силна)".

Два-три дни по-късно кореспонденцията е прекратена, след като семейство Асад разбира, че тя става обществено достояние, пише "Дейли телеграф", на който (както и на други медии), активисти от опозицията предоставили около 3000 имейла от частните електронни пощи на семейство Асад. Макар да използват псевдоними, от получателите и коментираните теми е съвсем ясно, че става дума за Башар Асад и съпругата му.

Цинизмът на президента на моменти е фрапиращ, например когато нарича реформите си, целящи да успокоят протестиращите, "пълни глупости", допълва вестникът.