Стрелба пред еврейско училище във Франция взе четири жертви
Стрелба пред еврейско училище във Франция взе четири жертви / снимки: Reuters
Стрелба пред еврейско училище във Франция взе четири жертви
51464
Стрелба пред еврейско училище във Франция взе четири жертви
  • Стрелба пред еврейско училище във Франция взе четири жертви

Въоръжен мъж уби четирима души пред еврейско училище в Тулуза, Югозападна Франция. Баща с двете си деца и ученик бяха разстреляни от неидентифициран мъж на мотопед, който избяга веднага след убийствата и в момента се издирва. Инцидентът, станал в 8 часа сутринта, е третата подобна престрелка в този район за малко повече от седмица, като при предишните бяха убити общо трима души. Жертвите и в трите инцидента са от етнически малцинства. От полицията предполагат, че става въпрос за един и същи убиец.

30-годишният учител по вероизповедание Йонатан Сандлер беше убит от стрелеца на мотопед пред еврейската гимназия "Озар Хатора", в северната част на Тулуза. С него загинаха и двамата му синове - 3-годишният Габриел и 6-годишният Арие. Сандлер е от Израел и бил изпратен на двугодишна мисия във Франция. Четвъртата жертва е 8-годишната Мириам Монсонего, която според израелски медии е дъщеря на директора на училището. Тежко ранен беше 17-годишен ученик. Според свидетели убиецът е спрял мотопеда си пред училището, слязъл и е опитал да открие огън срещу жертвите си с полу-автоматичен пистолет. След като не успял, извадил втори, ръчен пистолет, с който започнал да стреля безразборно по хората пред входа на училището. След като извършил убийствата, избягал с мотопеда. В момента е в неизвестност.

Жертвите на стрелбата ще бъдат погребани в Израел по молба на техните семейства.

Президентът Никола Саркози изказа своите съболезнования: „Това е трагичен ден за нашата нация. Хладнокръвно бяха убити деца в тяхното училище. Цялата нация е в шок. Във вторник ще бъде обявен ден за национален траур. Ще бъде спазена минута мълчание за тези еврейски деца, които са се превърнали в мъченици". След нападението той повиши до максимална степен опасността от терористично нападение за района на Тулуза.

Все още не я ясен мотивът на нападателя, но израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че не е изключено мотивът да е "силен, убийствен антисемитизъм". Нападателят от Тулуза очевидно е имал антисемитски подбуди, смята и френският президент.

Според френския вътрешен министър Клод Геан има много общи елементи между инцидента и двете убийства, извършени в града и околностите му в последните няколко дни. И в трите случая убиецът се е придвижвал с мотопед и е използвал две оръжия - едно автоматично и едно ръчно, като има съвпадение между техните калибри в трите случая.

Местна служителка еврейка, изгледала нападението, записано от единствената камера, описва стрелеца като "решителен и атлетичен на вид". Бил е с каска. Вижда се как паркира мотоциклета си, започва да стреля, влиза в двора на училището и преследва децата, хваща едно момиче и стреля в главата му, разказва служителката.

Стрелба пред еврейско училище във Франция взе четири жертви
netinfo

Френският премиер Франсоа Фийон, цитиран от Асошиейтед прес, заяви, че е наредил охраната на всички училища и религиозни обекти в страната да бъде засилена след нападението. Преди това вече бяха затегнати мерките за сигурност в еврейските училища във Франция.

Кампанията за президентските избори във Франция през април де факто бе преустановена след убийствата, след като двамата основни претенденти - президентът консерватор Никола Саркози и социалистът Франсоа Оланд - отидоха незабавно на мястото на нападението. Оланд заяви, че е научил с ужас за нападението. Антисемитският характер на убийството е очевиден, коментира той.

Кандидатът на крайната десница Марин льо Пен, на която проучванията на общественото мнение отреждат трето място на първия тур, осъди стрелбата, която, по думите й, има криминален характер.

Въпросът на антисемитизма и политиката на Израел не бяха застъпени до момента в предизборната кампания във Франция. Саркози обаче започна дебат за имиграцията и исляма, като отбеляза, че в страната има "прекалено много чужденци".

Стрелба пред еврейско училище във Франция взе четири жертви
netinfo

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу осъди убийството, което определи като "престъпление, породено от омраза", предаде АФП, като се позова на комюнике на неговия говорител. От името на ЕК Барозу поднесе най-искрени съболезнования на ранените и на семействата на убитите.

Германският министър на външните работи Гидо Вестервеле заяви, че е дълбоко шокиран от нападението в Тулуза, и поднесе своите съболезнования, предаде АФП. "Антисемитизмът и насилието срещу еврейски институции или срещу хора, изповядващи юдаизма, нямат място в Европа", подчерта Вестервеле. Той призова "да се води борба с убеждаване" срещу тези явления.

Европейският еврейски конгрес призова френските власти да направят всичко по силите си, за да открият извършители на убийството, съобщи още Франс прес, като се позова на комюнике на неговия председател Моше Кантор. "Изглежда, че става въпрос за предумишлена атака, извършена с намерението да бъдат убити еврейски деца", отбеляза Кантор. Той коментира, че нападението е целяло да удари еврейската общност в най-слабото й място - нейните младежи - но увери, че хората, които стоят зад атаката, "няма да успеят".

Белгийският министър на вътрешните работи Жоел Милке поиска от полицията да засили наблюдението на "еврейските интереси" в страната и по-специално на училищата на тази общност.

Премиерът Елио ди Рупо осъди възможно най-остро убийството в Тулуза.

Представители на еврейската общност във Франция заявиха, че са ужасени и потресени от убийствата, съобщава БТА. Еврейската общност във Франция наброява между 530 хиляди и 550 хиляди души, между 20 хиляди и 25 хиляди от които живеят в Тулуза. Статистиката включва хора, които изповядват юдаизма. Според други данни евреите във Франция са до 700 000. Страната има най-голямата еврейска общност в Западна Европа. Юдаизмът е четвъртата по разпространение религия във Франция след католицизма, исляма и протестантството. В страната има около 300 синагоги и други еврейски религиозни обекти, предаде АФП.

Израел заяви, че е ужасен от убийството на четирима евреи, сред които три деца, при стрелбата в Тулуза. Премиерът Бенямин Нетаняху осъди "подлото убийство на евреи, между които малки деца", предаде Франс прес. "Още е рано да се разберат със сигурност обстоятелствата около това убийство, но не можем да изключим възможността то да е мотивирано от агресивен и кръвожаден антисемитизъм", заяви Нетаняху пред членове на своята партия Ликуд.

Имаме доверие във френските власти, че ще изяснят напълно тази драма и ще изправят отговорните пред правосъдието, заяви говорителят на външното министерство Игал Палмор. "Следим какво се случва с вълнение", допълни той.

Израелският министър на външните работи Авигдор Либерман заяви, че е дълбоко шокиран. "Само човек, обсебен от демон, може да избие по такъв начин деца в училище", отбеляза той.

Председателят на израелския парламент Реувен Ривлин коментира, че нападението в Тулуза е насочено срещу евреите и Израел, и като такова трябва да е сигнал за тревога за света.

Бившият директор на израелската тайна служба Мосад Дани Яатом коментира, че днешното нападение е част от "вълната от терор", насочена срещу евреите и израелците в цял свят, предаде Асошиейтед прес. Вярвам, че Иран или поддържаната от него ливанска групировка Хизбула стои зад атаката, каза Яатом, без да даде подробности. Той отбеляза само, че нападателите са предпочели да нападнат цивилни евреи, защото са по-лесна мишена.

Когато новината за убийството в Тулуза се разпространи, израелските телевизии и радиостанции прекъснаха моментално своите програми и започнаха да съобщават за нападението.

Стрелба пред еврейско училище във Франция взе четири жертви
netinfo

Рано следобед в четвъртък, 15 март, двама невъоръжени войници бяха убити, докато теглили пари от банкомат пред супермаркет в град Монтобан, 50 километра северно от Тулуза. Те са от 17-ия въздушен инженерски полк, чиято база се намира близо до градчето. И двамата - 24-годишният полковник Абел Шенуф и 26-годишният редник Мохамед Легуад, са от северноафрикански произход. В същия инцидент бе тежко ранен техен другар - 28-годишният Лоик Либер от френския карибски остров Гваделуп. Либер е в кома. След инцидента беше наложена забрана на носене на военни униформи извън поделения в цялата страна, заради сигурността на военните.

Първият от трите инцидента се случи миналата неделя, на 11 март, когато беше убит в южен квартал на Тулуза 30-годишният сержант Имад Ибн-Зиатен от Първи въздушен транспортен полк. Той се бил уговорил с убиеца си по интернет да му продаде своя мотор и го чакал да пристигне. Сержантът, който е от северноафрикански произход, не носел военната си униформа. Предполагаемият купувач пристигнал в късния следобед и го прострелял в главата. На това убийство няма очевидци. От полицията издирват следите от комуникациите между двамата мъже в интернет.

За момента се смята, че убиецът не е стрелял напълно безразборно, тъй като в най-малко едно от убийствата е имало хора в близост до него, които той е избутал, за да се прицели по-добре в жертвите си. В случая в Монтобан това било възрастна жена, която чакала да тегли пари. Убиецът е описан от очевидци като не много висок и пълен. Той носел черна каска във всички инциденти, а в поне един визьорът е бил вдигнат и според твърденията на очевидец е имал татуировка на лицето. Той спокойно извършвал убийствата, като без паника сменял пълнителя на оръжията си. В Монтобан той обърнал по гръб единия от застреляните, докато лежал на земята и го прострелял още няколко пъти. И трите случая са стрелбата се случва посред бял ден на оживени места.

По данни на властите, повече от 100 полицаи работят по трите случая.