Програма Достъп до информация прави рейтинг на институциите
Програма Достъп до информация прави рейтинг на институциите / Ангел Павлов

Рейтинг на институциите въвежда Програма Достъп до информация, от гледна точка на публикациите и информацията онлайн. При максимален брой точки- 60, 5 точки, Община Кюстендил има 25, 6. Основната причина за този актив е факта, че общината не е отговорила на електронното заявление. Община Благоевград има 36, 1 точки, а Община Перник- 13 точки. С най- добър резултат от общините е Добрич, а като цяло от институциите- Министерството на отбраната. “Има институции с 0 точки. Това е защото, като РЗИ- Благоевград те нямат собствени сайтове. За проучването на публичните регистри сме подали заявления до 486 институции”, заяви изпълнителният директор на програмата д- р Гергана Жулева.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов поздрави участниците и каза, че те са гарант да няма “глезотии”, за които и да е от управляващите. “Тук съм, за да изкажа подкрепата си за това, което правите. Любопитно ми е да разбера и дали Община Кюстендил поне символично се справя с покриването на критериите. Корупционните нива в България са достигнали своите върхове и вие сте хората, които могат да помогнат да се измъкнем от това тресавище”, каза кметът на Кюстендил.

Програма Достъп до обществена информация прави от 2007 година проучвания за активното публикуване на информация. Последните резултати ще бъдат публикувани до дни на сайта на програмата. Все още над 30% от нормативната база на институциите не е достъпна, коментира Гергана Жулева. Достъпът до публичните регистри и практиката на програмата до момента представи, пред журналисти от Кюстендил, Перник и Благоевград, ръководителят на правния екип Александър Кашъмов. Той даде примери със справки в Регистъра на обществените поръчки, търсенето на информация в Търговския регистър и Регистъра на администраторите на лични данни. Иван Михалев от вестник “Капитал” представи опита си в публичните регистри като източник на информация за журналистите.