Делян Добрев е новият икономически министър, Десислава Атанасова поема здравното министерство
Делян Добрев е новият икономически министър, Десислава Атанасова поема здравното министерство / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Заместник-министърът на икономиката Делян Добрев ще поеме поста на подалия оставка министър на икономиката Трайчо Трайков, а шефката на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова ще е новият здравен министър. Това обяви премиерът Бойко Борисов.

В началото на срещата на държавния глава Росен Плевнелиев с ръководството на ГЕРБ в рамките на Месеца на политическите консултации на "Дондуков" 2 премиерът Бойко Борисов е представил на президента Десислава Атанасова като новия здравен министър и заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев като бъдещ министър.

Тя е единствената, която може да влезе веднага в работата, каза премиерът Бойко Борисов, коментирайки защо тъкмо на председателя на здравната комисия Десислава Атанасова се е спрял за нов здравен министър. Колебаех се между нея и Менда Стоянова, заяви още Борисов.

За новия икономически министър Делян Добрев той посочи като приоритет в работата му да търси начини как да се помогне на малкия и среден бизнес у нас. Посъветва го по-малко да пътува и по-малко да се пече на слънце.

На извънредно заседание на Изпълнителната комисия на политическа партия ГЕРБ, свикано от премиера и председател на партията Бойко Борисов късно снощи, бяха обсъдени депозираните пред комисията оставки на министъра на здравеопазването Стефан Константинов и на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. След като се запозна с мотивите на министрите Стефан Константинов и Трайчо Трайков, ИК на ПП ГЕРБ реши да приеме оставките на двамата.

Премиерът в съответствие с конституционните си задължения ще предложи на Народното събрание персоналните промени в правителството.

Делян Добрев е новият икономически министър Десислава Атанасова поема здравното министерство
netinfo

Делян Добрев е роден през 1978 г. в Хасково. През 2002 г. се дипломира като икономист в Wesleyan University, Мидълтаун, Кънектикът, САЩ. Специализирал е счетоводство и финанси в Лондонския университет по икономика и политически науки.

Добрев е експерт по управление на европейски проекти, финансово и данъчно законодателство. Професионалната му кариера започва в консултантската компания KPMG в Торонто, Канада и Нютон Финанс Мениджмънт Груп - София, България.

След завръщането си в България Добрев работи в Областната управа на област Хасково и като ръководител проекти с европейско финансиране в Агенцията за подпомагане развитието на малкия и средния бизнес, Районен съд - Хасково, Алианс за регионално сътрудничество и развитие и други.

До назначаването си за заместник-министър е народен представител, член на Комисията по бюджет и финанси и на Комисията по икономическа политика, икономика и туризъм в парламента, където е избран за заместник-председател.

Назначен е за заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма на 18 май 2011 г.

Делян Добрев е новият икономически министър Десислава Атанасова поема здравното министерство
netinfo

Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в град Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, политология и европейска интеграция. Народен представител от ГЕРБ в 41-то НС. От 14 юли 2010 г. е председател на Комисията по здравеопазване. Тя замени на поста подалия оставка Лъчезар Иванов.