Преполовиха преписа на История славянобългарска
Преполовиха преписа на История славянобългарска / Дарик Добрич

Много голям интерес към преписа на "История славянобългарска" отчитат от читалище "Йордан Йовков". Текстът е разделен на 380 пасажа и 220 от тях вече са преписани, съобщи секретарят на културния институт Сашо Серафимов. Преписът започна на 3 март с идеята да бъде завършен до 11 май, когато е рождения ден на читалище "Йордан Йовков", но по всяка вероятност идеята ще бъде осъществена още до края на март.

Начинанието е подкрепено от много младежи - ученици и студенти, но и от възрастни хора, посочи Серафимов. Освен от Добрич има участници от Генерал Тошево, Каварна и Шабла. Специално, за да се включи в добруджанския препис на Историята преди няколко дни в добричкото читалището дошъл дори мъж от Русе, заедно със своята дъщеря, разказа Серафимов.

Първият за 21 век добруджански препис на "История славянобългарска" се прави по зографската чернова, обнародвана на съвременен български език от академик Петър Динеков. Инициативата е посветена на 290 години от рождението на Отец Паисий, 250 години от написването на Историята, 170 години от създаването на Добруджанския препис и 50 години от канонизирането на отец Паисий.