Пореден ден без пари за миньорите от „Горубсо-Мадан”, държавата отнема концесията
Пореден ден без пари за миньорите от „Горубсо-Мадан”, държавата отнема концесията / dariknews.bg/архив

И днес миньорите от „Горубсо-Мадан" не получиха нито лев от забавените си с месеци заплати. 12-и ден работниците протестират пред сградата на предприятието с искания за по-добри условия на труд и редовно изплащане на възнагражденията. Банките ни притискат и преди да сме взели и стотинка от заплатите си, вече сме на минус, заяви за Дарик председателят на стачния комитет в „Горубсо-Мадан" Румен Каров.

Утре се очаква лидерът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев да се срещне с протестиращите работници от „Горубсо-Мадан". Ще присъстват и представители на регионалните организации в Пловдив и Смолян.

В петък след визитата на икономическия министър Трайчо Трайков миньорите получиха уверение, че от понеделник ще започне поетапното изплащане на възнагражденията. „Горубсо-Мадан" дължи над 10 млн. лева за неизплатени осигуровки, данък общ доход и заплати на миньорите и служителите си. Днес стана ясно, че Министерството на икономиката, енергетиката и туризма предприема действия по отнемане на концесията на минното дружество.

Според концесионния договор при системно нарушаване на условията за осъществяване на концесията и системно нарушаване на условията по договора, държавата има право да прекрати договора с едномесечно писмено предизвестие. Тъй като нарушенията не са отстранени, Министерството предприема действия по отнемане на концесията на "Горубсо-Мадан" за добив от находищата "Крушев дол" и "Петровица".