Седем министри придружават Борисов в Катар
Седем министри придружават Борисов в Катар / Sofia Photo Agency, архив

На официално посещение в емирство Катар заминава министър-председателят на България Бойко Борисов, придружаван от почти половината правителство. В делегацията са включени Цветан Цветанов, Николай Младенов, Лиляна Павлова, Аню Ангелов, Мирослав Найденов, Ивайло Московски и Трайчо Трайков.

В рамките на тридневното посещение, което започва със среща с премиера и министър на външните работи на Катар Шейх Хамад бил Джасим Ал-Тани, са включени още срещи с емира на Катар и откриване на българо-катарски бизнес форум.

Във форума ще участват 103 български фирми, които работят в хранително-вкусовата промишленост, туризма, строителството, фармацията и недвижимите имоти. Амбицията на България е да се повишат двустранните икономически отношения, както и страната ни да бъде представена като потенциална инвестиционна дестинация. Очаква се да бъдат представени българска минерална вода, месни и млечни продукти, и др.

Премиерът ще търси инвестиции от Катар за някои значими проекти в страната, един от които е финансово задлъжнялото софийско летище. В интервю за "Седмицата" на Дарик транспортният министър Ивайло Московски каза, че категорично ще има концесия за Летище София след присъдата да бъдат платени 38 милиона щатски долара за неразплетени средства за реконструкцията на летището. Московски заяви, че принципен интерес е проявен именно от катарски компании.

В официалната българска делегация е включена и Йорданка Фандъкова, кмет на София. Според Фандъкова част от Централна баня в София и старата баня в Банкя ще бъдат предложени на катарски инвеститори с цел превръщането им в модерни СПА центрове, като изворите ще бъдат дадени на концесия. Ще бъдат промотирани и възможностите за туризъм на базата на минералните извори.

На посещение в Катар правителствена делегация, водена от Бойко Борисов, беше и преди две години, през март 2010. Още тогава беше заявено, че е време да се премине към конкретна работа и да се излезе от сферата на пожеланията в областта на икономическото сътрудничество между двете страни. Съобщено бе за идеята да се създаде съвместна компания, която да работи приоритетно по няколко проекта в земеделието, енергетиката, туризма, инфраструктурата, обучението на кадри. Бяха обсъдени и възможностите Катар да се превърне в алтернативен доставчик на природен газ. В момента емирството е най-големият износител в света на втечнен газ.