16 цивилни афганистанци бяха убити от американски войник в Кандахар
16 цивилни афганистанци бяха убити от американски войник в Кандахар / снимки: Reuters, архив

Най-малко 16 цивилни афганистанци бяха убити от американски войник, който напуснал базата си и започнал да стреля срещу мирни жители в южната провинция Кандахар днес, съобщи АФП, като се позовава на местни жители. 11 души били убити, когато войникът нападнал къща, а пет били застреляни в друга.

Говорителят на губернатора на провинция Кандахар заявил пред агенцията, че „повече от осем” души са били убити, а броят на жертвите - убити или ранени - е между „десет и 16”.

Белият дом изрази тревога от избиването на цивилните афганистанци, което ще засили напрежението в двустранните отношения и може да подбуди ответно насилие, предаде Ройтерс. САЩ изказаха най-искрени съболезнования на семействата на 16-те цивилни афганистанци, избити от войник, който излезе от базата си и откри безразборна стрелба в домове на местни жители в южната провинция Кандахар, предаде и АФП.

„САЩ изразяват най-искрени съболезнования на семействата, засегнати от стрелбата тази сутрин. Това насилие, извършено срещу нашите афганистански приятели, ни изпълва с тъга”, заяви говорителка на Държавния департамент, посочва БТА. „Дълбоко сме разтревожени от първите съобщенията за този случай и следим ситуацията отблизо”, каза говорителката на Съвета за национална сигурност в Белия дом Кейтлин Хейдън.

Министърът на отбраната на САЩ Лион Панета поднесе съболезнования на афганистанския президент Хамид Карзай за убийството на афганистански цивилни от американски войник, предаде Ройтерс. „Осъждам подобно насилие и съм шокиран и натъжен от информациите, че американски военнослужещ е замесен, явно действайки без заповед. Вече започна пълно разследване. Един заподозрян е в ареста и дадох на президента Карзай уверенията си, че ще изправим отговорните пред съда”, се казва в изявление на Панета.

Представители на НАТО също се извиниха. „Искам да изразя дълбокото си съжаление и потрес от действията на член на коалиционните сили в провинция Кандахар. Не мога да обясня мотивацията за тези безсърдечни деяния, но те по никакъв начин не са били част от разрешена от ИСАФ военна дейност”, се казва в изявление на заместник-командващия силите на НАТО в Афганистан ИСАФ генерал Ейдриън Брадшо.

Американският генерал Джон Алън, командващ силите на НАТО в Афганистан ИСАФ, увери, че всеки замесен в убийството на 16-те афганистански цивилни в провинция Кандахар ще понесе отговорност за действията си и обеща бързо разследване, предаде АФП. „Решен съм всеки човек, който е извършил осъдителни действия, да понесе отговорността за тях. Ангажирам се пред народа на Афганистан да се извърши бързо и задълбочено разследване”, се казва в изявление на Алън.

„Изразявам дълбоко съжаление и поднасям най-искрени съболезнования на жертвите и семействата им. Ще продължим да оказваме медицинска помощ на ранените при стрелбата. Ще задържим в ареста американския войник, за когото се смята, че е извършителят на това нападение и ще окажем пълно съдействие на афганистанските власти за установяване на фактите”, обеща командващият силите на НАТО в Афганистан.

16 цивилни афганистанци бяха убити от американски войник в Кандахар
netinfo

Президентът на Афганистан Хамид Карзай осъди нападението и го определи като „предумишлено убийство”. Той поиска обяснения от САЩ, предадоха световните агенции.

„Късно снощи един американски войник влезе в домове в Баланди Пул, в района Зангабад на окръг Панджуаи и уби 16 цивилни, сред които девет деца и три жени, и рани пет души. Правителството многократно е осъждало операции, които са представени като война срещу терора и причиняват цивилни жертви. Когато обаче афганистанци са убити целенасочено от американски сили, това е предумишлено убийство и непростимо деяние”, се казва в изявлението.