Розовият цвят не съществува
Розовият цвят не съществува / снимка: www.sxc.hu

Розовият цвят е любим на малките момичета по цял свят и се свързва с женствеността, пролетта и романтиката. Но учени установиха, че розов цвят в действителност не съществува или по-точно съществува само в ума ни.

Объркването се дължи на факта, че розовото е комбинация от червено и лилаво, два цвята, които, ако погледнем дъгата, са в противоположните страни на спектъра. Така че той не може да съществува в природата, без да прегънем цветовете на дъгата, за да може червеното и лилавото да се смесят. А това теоретично е невъзможно.

Тъй като цветът е възприятие на нашите очи и умове, когато гледате розов предмет, в действителност не виждате розовите дължини на вълните. Те само изглеждат розови, защото някои дължини на вълните се отразяват, а други се абсорбират, потъмняват от пигментите. Следователно розовото е отразяващ цвят, можете да го видите, защото мозъкът трансформира отскачаща от предметите светлина.

Не всички учени обаче са съгласни с това становище. Проф. Джин Мортън от университета в Хавай, която се консултирала с Ксерокс, Кодак и други компании, за които цветът е от голямо значение, не приема тезата, че розовият цвят не съществува, посочва БГНЕС.

"Разбира се, че розовото е цвят. Но той не е част от светлинния спектър. Той е извънспектърен цвят и се получава чрез смесица от други цветове. Ако вземете тубичка червена боя и добавите бял цвят в нея, ще получите розово. Ако работите с водни бои, вземете розова боя и добавете много вода и когато рисувате върху лист, ще видите розов цвят. Технически е вярно, че не можете да генерирате розово в цветовете на дъгата. Но можете да смесвате други цветове, за да получите розово. Въпрос на интерпретация на визуалния свят", обяснява проф. Мортън.