И Тодор Живков гледал „Горещ вятър”, спомни си Самарджич
И Тодор Живков гледал „Горещ вятър”, спомни си Самарджич / снимка: София филм фест
И Тодор Живков гледал "Горещ вятър",спомни си Самарджич
51126
И Тодор Живков гледал "Горещ вятър",спомни си Самарджич
  • И Тодор Живков гледал "Горещ вятър",спомни си Самарджич

Бившият първи Тодор Живков често прекъсвал заседанията на Политбюро, за да гледа хитовия сръбски сериал "Горещ вятър". Тази разказана му история си спомни една от звездите в него - актьорът Любиша Самарджич, който гостува у нас по покана на организаторите на София филм фест. По време на най-грандиозното киносъбитие ще бъде показан епизод от телевизионната му продукция "Мирис на дъжд на Балканите", на която той е режисьор. На пресконференция 75-годишният Любиша Самарджич разкри, че компанията HBO е проявила интерес да купи правата върху сериала. Анонсира и следващия си проект, който ще бъде по роман на нобеловия лауреат Иво Андрич.

На срещата с български журналисти Любиша Самарджич говори още за:

За спомените от първите му гостувания в София и легендарната новогодишна програма, с негово участие, на Хачо Бояджиев

Преди 30-35 години имах щастието да бъде тук точно преди Нова година за тази програма и да направим едно голямо шоу. Тогава направихме едно артистично чудо. Заедно с Калоянчев, Коста Цонев, Мамалев...Ако ги нямаше тях, нямаше да ги има и приятелствата, които пазя и до днес. Нямаше и да направя такива телевизионни и игрални филми, каквито съм направил.  

За сериала му "Мирис на дъжд на Балканите", създаден по едноименната книга на Гордана Куич и за принципното й нежелание да се прави телевизионна поредица по този текст

Когато почуках на вратата й, тя първо много се изненада, че съм отишъл в дома й. Стоях прав и й казах: Аз дойдох, за да екранизирам вашия роман. Тя протегна ръка и каза: Приемам! Имахме следния разговор. Аз й казах: Искам пълна свобода и ще направя филм по-хубав от романа. След като гледа първата серия, тя дойде разплакана при мен и призна: Свалям ти шапка, наистина е по-хубав от романа! Тогава романът имаше осем издания, сега са 22. 

За киносъбитието "Артистът" - черно-белият ням филм с пет Оскара

Преди няколко дни имах възможността да гледам "Артистът". Бях силно впечатлен от френския актьор, който играе главната роля. Това е филм на радостта, която ни е много необходима в живота. Като цяло по екраните се въртят филми с много тежки теми. Има място и за едните, и за другите. Има място за приятни, красиви филми и за по-жестоки. Просто филмите трябва да се правят със сърце и душа, за да може, когато излезете от кинозалата в душата ви да остане нещо, което няма да изчезне лесно. 

За Бог и вярата

Знаете кой е Бог - Човекът! Това е моята философия. Ако вие развивате в душата си само негативни чувства, най-вероятно ще отключите някаква болест. Аз имам такава философия - мисля, че всеки човек спрямо друг човек трябва да бъде в такива отношения, че да може да си ляга спокойно вечер.  

За своята 75-годишна възраст

В мен има нещо нескромно. На годините, на които съм, имам желание да снимам все по-добре и по-добре. И тук се обажда моята съвест: Човече, защо не пуснеш малко младите да поработят, ти като че ли не си признаваш годините. Не ги признавам! Следващата година ще се появя тук с нов филм. Ще се видим отново.

Епизод от телевизионния сериал "Мирис на дъжд на Балканите", чието българско заглавие е "Дъжд над Балканите", можете да гледате на 10 март (събота) от 18:00 часа в кино Люмиер и на 11 март (неделя) от 16:00 часа в кино Одеон.