Национален педагогически форум се провежда в Шумен
Национален педагогически форум се провежда в Шумен / netinfo

Национален педагогически форум на тема „Детски учител - мисия от бъдещето" беше открит днес в Шумен. Той е посветен на честванията по случай 130 годишнината на предучилищното възпитание в България и 30 години от откриването на ЦДГ „Светулка" в Шумен, които се навършват на 10 март. Форумът се провежда в хотел "Шумен". Събитието се организира от екипа на детска градина "Светулка" и е под патронажа на зам.-кметът по образование в община Шумен Живка Тонева.

„В нашия град предучилищното образование и възпитание е изведено като приоритет. Нашето дълбоко убеждение е, че в детската градина се поставя фундамента на цялата образователна система", заяви при откриването на форума зам.-кметът. По думите й от няколко години се реализира успешно общинска програма за превенция на агресивното поведение у децата в предучилищна възраст, много от шуменските детски градини работят по европейски и национални проекти, а общината е пионер в сферата на обучението на децата в детската градина по безопасност на движението по пътищата.

„Определящата роля за всичко това, как ще се справим с предизвикателството да възпитаваме и обучаваме децата си от най-ранна възраст има детския учител. Той е с много функции-трябва да е педагог, психолог, филолог, математик, да работи едновременно добре и с децата и с родителите и с колегите си, така, че отговорностите му са изключително високи", добави Тонева.  

В община Шумен има 31 детски градини, 15 от които в града, а останалите в селата. През тази учебна година 3005 деца са в детските градини, обучават ги 279 педагози, 8 логопеда, 1 психолог, като след месец те вече ще са 5. „Всички педагози заети в детските градини работят отговорно и компетентно за нашите деца", добави още Тонева.   

 

Национален педагогически форум се провежда в Шумен
netinfo

Откритият по-рано днес форум ще продължи и утре. Учители, представители на академичната общност, преподаватели и студенти, издателства  и организации, партниращи с предучилищния сектор и родители от 14 области и 37 населени места на страната ще представят своите виждания по глобални образователни теми и личен опит, свързани детския учител и детската градина като институция. Форумът ще протече в два тематични модула: Детският учител в социалното пространство - проблеми, предизвикателства, перспективи; Детският учител - компетенции, мотивация, признание.

Ще бъдат представени 48 доклада, поместени в сборник.

Национален педагогически форум се провежда в Шумен
netinfo