Балчик остава без приет бюджет за тази година
Балчик остава без приет бюджет за тази година / Дарик Добрич
Балчик остава без приет бюджет за тази година
51112
Балчик остава без приет бюджет за тази година
Балчик остава без приет бюджет за тази година
  • Балчик остава без приет бюджет за тази година
  • Балчик остава без приет бюджет за тази година

Общинският съвет на Балчик не прие предложения от кмета проектобюджет за тази година, съобщи за Дарик председателят му Виктор Лучиянов. "За" документа са гласували само 5 от съветниците – представители на БСП и ВМРО, останалите 4 политически групи са се въздържали, каза той.

Според председателя причина за неприемането на бюджета не са само очакваните приходи от 15 млн.лева от продажбата на акциите на община Балчик в "Албена" АД. Предложението на кмета бе с тези средства да се погасят общински кредити. Лучиянов уточни, че постъпването на тези приходи не е сигурно, както и че съветниците искат за продажбата да бъде организиран обществен дебат.

Той добави, че има и други дребни проблеми в проектобюджета, които трябва да бъдат изгладени, като според него за целта не е било достатъчно времето между връщането на бюджета от областния управител на 1 март досега. Необходимо е съветниците да инициират обсъждане с администрацията на спорните моменти, след което вярвам, че бюджетът на Балчик ще бъде приет, коментира Лучиянов.

Като "показване на мускули" коментира действията на общинския съвет кметът на Балчик Николай Ангелов. Той обясни, че към проекта за бюджет в законовия срок не е имало никакви забележки, след което той не е бил приет, което е необяснимо. Сегашното му отхвърляне, след като и той и областният управител го върнаха за преразглеждане, също е без никакви мотиви, според Ангелов. "Аз не разбирам защо те се наричат съветници", каза още той, "след като не ме съветват, а гласуването им с "въздържал се" означава, че нямат мнение". Кметът предполага, че съпротивата може да означава и желание за някакъв политически пазарлък, но е категоричен, че засега никой не е поискал нищо от него.

Кметът уточни още, че няма намерение да внася наново проектобюджета, тъй като няма каква друга рамка да предложи. Относно продажбата на акциите в "Албена" АД, той заяви, че е склонен да го подложи отново на обсъждане, но ако има конструктивен диалог между него и съвета.

Дарик припомня, че областният управител на Добрич върна решението от 17 февруари, с което бе приет бюджета на община Балчик. Мотивите му са, че съветниците са нарушили правомощията си, нанасяйки значими промени във финансовата рамка, което е в разрез със закона, който дава власт само на кмета да изготвя проектобюджет на общината.

Виктор Лучиянов можете да чуете в първия прикачен файл, а Николай Ангелов - във втория.