Търсят още строителни работници за  Израел
Търсят още строителни работници за Израел / снимки: Дарик-Благоевград, Десислава Янкулова

Бюрото по труда в Благоевград продължава набирането на професионални строителни работници за временна заетост в Израел, съгласно подписаната Спогодба между Правителството на Република България и правителството на Държавата Израел.

Документи на кандидати се приемат постоянно в дирекциите „Бюро по труда” в цялата страна до усвояване на квотата от 3 500 души.
Максималният срок на временната заетост на наетите работници е 3.5 години, считано от датата на първото им влизане в Израел.

Избраните български работници ще подпишат едногодишен трудов договор с възможност да бъде продължен. В договора ще бъдат отразени всички трудови условия. Израел търси български работници за строителни работи - кофражисти (за индустриален строителен кофраж, дървен кофраж) и арматуристи, което е 70% от общия брой необходими работници. Разчитането на строителни планове е задължително, керамични облицовки по подове и стени (разчитането на строителни планове е задължително) - 20% от общия брой необходими работници,  мазилки - 10% от общия брой необходими работници.

Кандидатите трябва да са неосъждани български граждани на възраст между 25 и 47 години; да не са работили в Израел; да нямат първа степен роднини, които да работят в Израел (с изключение на братя и сестри). Те трябва да са здравословно и физически подходящи за усилена работа в строителния сектор, при израелските климатични условия, включително и за работа на височини.
Желаещите да работят в Израел трябва да притежават диплома или удостоверение за завършено професионално образование или обучение и да имат най-малко 3 години доказан професионален опит, отразен в трудовата книжка, или да имат 5 години доказан трудов стаж по съответните специалности, който да бъде отразен в трудовата книжка на кандидата.

Минималната прогнозна месечна заплата на строителните работници в Израел е приблизително 1 500 USD (1 щатски долар = 3.8 шекела) за 211 работни часа месечно. За всеки час извънреден труд се заплаща допълнително по завишена тарифа, съобразно броя на действително отработените часове. Веднъж годишно на работниците се изплаща премия.

На българските работници ще бъде осигурено подходящо жилищно настаняване. Работодателят може да удържа от заплатата на работника за настаняването и свързани с това разходи, не повече от 500 NIS месечно, в зависимост от географската зона, в която пребивава работникът. Те ще имат и медицинска застраховка с резюме на застрахователната полица на разбираем за работника език. Работодателят може да удържа от заплатата на работника за покриване на част от медицинската застраховка, не повече от 121 NIS месечно.

Българските работници трябва да покрият разходите си за полетите до и от Израел, разходите за медицинско свидетелство, свидетелство за съдимост, транспорт в България при оформяне на документите и превода, нотариалната заверка и легализацията на изискуемите документи.

Работник, при който се окаже, че е налице разминаване с декларираните професионални умения, здравословно състояние и други данни, ще бъде върнат за негова сметка в България.