15 години отбеляза трапезарията за бедни към храм Свети Йоан Рилски в Търговище
15 години отбеляза трапезарията за бедни към храм Свети Йоан Рилски в Търговище / Борислав Курдов
15 години отбеляза трапезарията за бедни към храм "Свети Йоан Рилски" в Търговище
51038
15 години отбеляза трапезарията за бедни към храм "Свети Йоан Рилски" в Търговище
  • 15 години отбеляза трапезарията за бедни към храм "Свети Йоан Рилски" в Търговище

Трапезарията за хора в неравностойно положение към храм „Свети Йоан Рилски" в Търговище отбеляза 15 години от своето съществуване. Тя е открита на 14 март 1997 година по идея на църковния настоятел Пламен Ангелов, разказа стафрофорен иконом Славчо Проданов.

Тогава към благородната идея се присъединяват Григор и Иван Иванови, инж. Петко Матеев, Хлебопроизводство и сладкарство, „Енергия АД". Първоначално трапезарията се помещава в ресторант „Борово око", като първите й клиенти са 20 крайно бедни и нуждаещи се хора, болни, пенсионери, изоставени деца и клошари.

По-късно през годините с еднократни вноски или с постоянни суми в инициативата се включват и Община Търговище, Стройкомерс, Сива ООД, Колю Георгиев, д-р Йордан Симеонов, Надежда Желязкова, Грозданов, Янка Бахчеванова, Иванчевски ООД, Стефан Матеев. Така топла храна ежедневно започват да получават вече 40 души.

Днес с помощта на Григор Иванов, Пламен Ангелов, Николай Даскалов, Тодор Недев, Хлебозавод „Корн" в трапезарията вече се хранят 70 човека. Тя се намира в стола на общинското мероприятие „Социален патронаж". Всеки ден нуждаещите се получават по супа, основно и хляб, разказа отец Проданов и допълва: „Християнското милосърдие, което е в душите на тези, които се грижат за бедните и немощните не е случайна проява  и настроение. То е постоянно желание, за намаляване мизерията и страданията на много хора. С Божието благословение и желанието да се помага на страдащите вече 15 години ние облекчаваме човешката болка. Бог да наспори делата и даде здраве на тези, които с дарението си лекуват социалната болест - наречена мизерия".