Методика лишава онкоболни от лечение
Методика лишава онкоболни от лечение / dariknews.bg/архив

Методиката, по която се лекуват онкоболните в България лишава голяма част от пациентите от достъп до медицински услуги. Това обявиха на нарочна среща в Пловдив управители на Комплексни онкологични центрове (КОЦ) от цялата страна. По думите им, новите правила не дават възможност на хората без здравни осигуровки и социално слабите да се лекуват от онкологични заболявания. Не може хора, които не са виждали жив пациент, да пишат методика - това е убийствено, коментира ситуацията управителят на КОЦ Велико Търново д-р Мария Рачева. Тя подчерта, че методиката и наредбите за търговете с лекарства могат да бъдат коригирани частично през тази година, стига да има политическа воля за това.

Проблеми създава и новата система на финансиране на онкодиспансерите, която премина към Националната здравноосигурителна каса от тази година. Между 20 и 30% по-малко пари ще получат КОЦ-овете в цялата страна, а в Пловдив бюджетът е орязан с близо 55%. Управителят на пловдивския Онкодиспансер д-р Калин Калинов подчерта, че ниските прагове на цените на лекарствата правят организирането на поръчките почти невъзможно. Освен това има фирми-монополисти на пазара на медикаменти, които, при нежелание да участват в процедура, оставят нуждаещите се онкоболни без алтернатива.

На днешната среща бе решено да се инициират преговори с ръководството на НЗОК за незабавна корекция на методиката за финансиране на лечебните заведения за онкоболни по Националния рамков договор 2012 и в преговорите да участват реалните изпълнители на тези дейности. Допълнително ще се иска среща с министъра на здравеопазването и парламентарната комисия по здравеопазване. Ще бъдат информирани отговорните институции за нарушаване на правата на пациентите с онкологични заболявания предвид Резолюция на Европейския парламент за лечение на онкологично болните в разширена Европа, прегласувана и в българското Народно събрание.