Нещо за четене - епизод 3: Франсис Карсак - Робинзоновците на космоса
Нещо за четене - епизод 3: Франсис Карсак - Робинзоновците на космоса / Дарик Добрич
"Нещо за четене" - епизод 3: Франсис Карсак - "Робинзоновците на космоса"
50915
"Нещо за четене" - епизод 3: Франсис Карсак - "Робинзоновците на космоса"
  • "Нещо за четене" - епизод 3: Франсис Карсак - "Робинзоновците на космоса"

Георги Коновски, един от литературните консултанти на Дарик радио, представя своята колекция от книги, които заслужават да бъдат прочетени. Изборът му е върху книгите, които ни възпитаваха и създаваха като хора в периода 50-70-те години на 20 век.
Сред тях има заглавия от научната фантастика, приключенски, детски, шпионско – криминални, исторически, научно-популярни.

Началото на колекцията слага френският писател Франсис Карсак с „Робинзоновците на космоса”, издание на Националния съвет на Отечествения фронт от 1961 г. Карсак пише в стила на Жулн Верн с модерните виждания на 20 век, разказва Георги Коновски.

„Робинзоновците на космоса” е фантастика, която предлага завладяваща история. Една вселена е минала през нашата, засегнала е Земята и е отнесла парче от алпийска Франция. В книгата се преплитат приключения, стрелби, преследвания. Инженери, геолози, астрономи създават собствено ракетно оръжие с подръчни средства. Финалът е около 50 години след попадането на хората на нова планета с две слънца и три луни, където те създават свое общество със свои правила и закони. Странни хуманоиди – кентаври с три очи и животински тела заживяват заедно.

 

"Нещо за четене"  епизод 3 Франсис Карсак  "Робинзоновците на космоса"
netinfo

 

„Това е книга, в която оптимистичното надделява, побеждава вярата в човека, в човешката мисъл и желанието му да намери своето място, където и да е, и то не като победител и завоевател на природата, а като част от тази природа” – коментира Георги Коновски.

Още за „Робинзоновците на космоса” и за други книги, които според Георги Коновски си заслужава да прочетем – вижте в блога му genek.info – в рубриката „Заслужава си четенето”.

А всеки петък следобед по Дарик радио от 16.10 часа – слушайте „Нещо за четене”. Какво каза пред Дарик Георги Коновски – чуйте в звуковия файл: