Задържаха за 24 часа Симон Милков, спрял движението на главен път София- Варна
Задържаха за 24 часа Симон Милков, спрял движението на главен път София- Варна / Дарик нюз, архив

Бързо производство за хулиганство е образувано срещу 20- годишния Симон Милков, съобщиха от Областната дирекция на МВР във В. Търново. Председателят на Гражданско движение СИЛА в старата столица е задържан за 24 часа, заедно със съратника си Деян Михайлов, след вчерашния протест срещу високите цени на горивата.

От полицията информират, че Милков е нарушил грубо обществения ред, като многократно е пресичал пешеходна пътека във В. Търново и е спрял движението по главен път София- Варна за около пет минути, без да има разрешение за това. Милков, който е криминално проявен и осъждан за хулиганство, е отправял и нецензурни думи срещу служителите на реда, информират още от Областната дирекция.

Междувременно от СИЛА разпространиха информация до медиите, в която определиха задържането като "репресия" и "незаконно".

"Г-н Милков не е извършвал дейности противостоящи на закона, не е агитирал към граждански размирици и неподчинение", пише в прессъобщението. В него от организацията добавят, че в петък Симон Милков е бил "принуден да подпише декларация, че няма да протестира и да организира протестни мероприятия на територията на гр. Велико Търново, с което са нарушени гражданските му права!"

 "В петък служители на дирекцията са разговаряли със Симон Милков на работното му място и му е съставен предупредителен протокол, да не организира протестни действия, за които няма издадено разрешение. Той го е подписал. В случай, че не е съгласен с протокола може до го обжалва пред съда", коментира говорителят на ОД на МВР във В. Търново- Марияна Христова. 

Според полицията от СИЛА не са искали е не са получили разрешение от Община В. Търново за протестните действия.