Безплатен вход в музея
Безплатен вход в музея / снимка: РИМ

Регионалният исторически музей в Благоевград отваря врати с вход безплатен за своите посетители на 3-ти март. В ден като националния празник на Република България музеят е мястото, в което всеки може да се зареди с национално самочувствие и гордост, защото тук витае духът на славната ни история.

 

В експозицията си Регионален исторически музей – Благоевград показва пушката на Дядо Ильо войвода, образци оръжие, използвано на въоръжение в руската и турската армии – системите „Крънка” и „Бердана”, пушка система „Шаспо”, с която е било въоръжено българското опълчение. Във фондовете се съхраняват, лични вещи на десетки опълченци – доброволци от Пиринския край, участници в Руско-турската война. В експозицията са показани колодка с ордени и медали, 11 на брой, на опълченеца Ангел Герчев от село Старчища – Неврокопско. Той е бил знаменосец на самарското знаме след 1885 година в продължение на 20 години. В музея е експонирана и  колодката от 5 броя ордени и медали  на Георги Банков от Белица. Той е борец за свободна България още от Априлското въстание, в което участва. След избухването  на Руско-Турската война постъпва в Българското опълчение. По време на Кресненско-Разложкото въстание Банков е ръководител на чета, участва и в движението за обединяване на Източна Румелия с Княжество България. За неговия героизъм е награден с отличията - медал за участие в Освободителната война 1877-1878 г. , Кръст за храброст – 1879 г., Медал за поборници от Освободителното движение , Медал „На опълченците за Освобождението” – 1877- 1878 г., Кръст по случай обявяване на Независимостта на България.

Дълг на всички нас е да имаме услужлива памет и да отдадем почит на героите преди нас и също толкова голям дълг да създадем и възпитаме новите герои, от които България ще има нужда занапред.

Честит 3 март от екипа на Регионален исторически музей – Благоевград!