Ирина Бокова обяви икономии за ЮНЕСКО заради прекъсване на американското финансиране
Ирина Бокова обяви икономии за ЮНЕСКО заради прекъсване на американското финансиране / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова обяви серия от икономии за периода 2012-2013 г., за да може организацията на ООН да се справи със ситуацията, породена от спирането на американското финансиране след приемането на палестинците миналата есен, предаде Франс прес.

Според Бокова бюджетът на ЮНЕСКО ще бъде намален за две години с 29 процента до 465 милиона долара. Бокова съобщи това по време сесията на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО, който заседава до 10 март в Париж. След вече направените икономии с цел приключване на 2011 г. заради прекъсване на американското финансиране, Бокова иска да намали с 15 процента общата стойност на административните разходи до края на 2013 г. и да увеличи с 10 процента броя на частно-държавните партньорства до края на 2012 г., за да събере нови ресурси.

Ирина Бокова реши освен това да не подновява през двугодишния период 200 работни места в централата на агенцията на ООН, както и в местни представителства, предава БТА. Според генералния секретар тези бюджетни ограничения са също повод да се установи култура на отговорността и на ефикасността в ЮНЕСКО, често пъти критикувана заради пилеене на пари.

Ирина Бокова обяви и пренасочване на програмите на агенцията, като същевременно обеща да запази приоритетните дейности, като борбата с неграмотността в Африка. Някои програми ще бъдат забавени, като например въвеждането на система за предупреждение при цунами в Карибите, която трябваше да бъде финансирана от американски извънбюджетни средства.

Бокова разчита и на фонда за спешно действие, създаден след американското решение за спиране на финансирането на ЮНЕСКО. В този фонд към края на февруари имаше вече 26,3 милиона долара. 20 милиона бяха предоставени от Катар, а 5 милиона от Турция. Индонезия и Габон обещаха съответно 6 милиона и 2 милиона.

Американското законодателство забранява от началото на 90-те години да се финансира специализирана агенция на ООН, която приема палестинците като държава - пълноправен член.