Лични вещи и оръжия на руски офицери и войници съхранява търновският музей
Лични вещи и оръжия на руски офицери и войници съхранява търновският музей / Дарик нюз
Лични вещи и оръжия на руски офицери и войници съхранява търновският музей
50847
Лични вещи и оръжия на руски офицери и войници съхранява търновският музей
  • Лични вещи и оръжия на руски офицери и войници съхранява търновският музей

Руски подполковник от армията- освободителка е погребан в църквата светиня "Св. 40 мъченици" във Велико Търново. Погребението е открито при разкопки през 1992 г., разказва Стефан Бейков- главен уредник в Регионалния исторически музей.  Само на около два километра от църквата, в местността „Качица", има обособено руско военно гробище. Търново е превзето от ген. Гурко без жертви, но в града е била разположена военно- полева болница, в която са лекувани ранени край Плевен, на Шипка или при Ихтиман войници и офицери, част от които са умирали от раните си.

Според Стефан Бейков най- вероятно руският офицер е научил преди смъртта си, че църквата е свято място за народа ни е за това е пожелал да бъде положен там. Не случайно веднага след Освобождението новосформираният търновски военен гарнизон е започвал всяко свое начинение с молебен именно в Св. 40 мъченици, добавя музейният работник. Днес музеят съхранява вещи на подполковника от „Св. 40 мъченици".

Цели три зали в Регионалния музей в старата столица са отделени на Руско- турската освободителна война, като в тях могат да бъдат видяни изключително ценни експонати. Запазени са дори венците, с които са посрещнали армията в Свищов и Търново, а за събитието разказва и камък, върху който неизвестен нашенец издялал „Освободи се България". Много любопитен е и четириметров тъкан колан, посветен на Освобождението, както и списъкът на търновските донаборници от 1877 г., които трябвало да положат основите на новата българска армия.

Търновският край има изключително важна роля през войната, добавя Стефан Бейков. Свищов е първият освободен град, защото е бил най- близката точка от Дунав до проходите, повече от три месеца главната квартира е била настанена в свищовското село Горна Студена, в къщата на прочутия търговец Хаджи Николи. Боевете край Елена пък наподобяват епопеята на Шипка, защото и там е спряна 80- хилядна турска армия. Пътят на освободителите в търновско е увековечен с 66 паметника. Най- много са те в местността Текир дере край Свищов. Шест камбани подарени от императора- освободител Александър ІІ, се пазят в църквата в Горна Студен. В Прохода Хаинбоаз пък е издигнат първият паметник още по време на самата война.

За руско- турската освободителна война и за богатствата на музея, чуйте повече от Стефан Бейков в звуковия файл.