Върба на 160 години става туристическа атракция в село Голяма вода
Върба на 160 години става туристическа атракция в село Голяма вода / Рейхан Иса

В Регионалната инспекция за опазване на околната среда в Русе е постъпило предложение от кмета на самуилското село Голяма вода за обявяване на вековно дърво - съобщиха от екоинспекцията. Подобно предложение от страна на местните власти не е постъпвало в инспекцията от близо 15 години - информират още от РИОСВ и поздравяват местния кмет за инициативността.

По предварителна информация предполагаемата възраст на върбата от село Голяма вода е около 160 години, дървото се намира на изхода селото в посока Ясенково, на 20 метра от пътя и на 100 метра извън населеното място.

Местна легенда подкрепя предположението, че дървото е на повече от 100 години - разказа кметът Бейджан Ефраим. Дървото е непосредствено до кладенец, наричан от жителите на Голяма вода „Едип пънар". Преданието твърди, че по време на Кримската война (1853-1856 г.) в региона имало голяма суша. Единственият непресъхнал извор бил Едип пънар, като си напълнели вода от него жителите на околните селища сядали да си починат под близката върба, преди да тръгнат отново на дълъг път.

Ако дървото бъде обявено за вековно, ще стане атракция за гостите на Лудогорието, ще построим беседка и ще създадем условия за посетители - каза още Ефраим.

Процедурата за обявяване на вековни и забележителни дървета във или извън населените места  е разписана в Закона за биологичното разнообразие - уточняват от екоинспекцията в Русе. Тя стартира с внасяне на предложение от собственика, в чиито имот се намира дървото. Съответната РИОСВ и лицето подписват протокол, в който се посочват местонахождението и характеристиките на дървото - вид, възраст, височина и др. особености, състоянието му, и необходимите поддържащи мерки, както и задълженията на собственика за опазване на обекта.

Протоколът и скица на имота се изпращат в Министерството на околната среда и водите. Министърът на околната среда издава заповед, която се обнародва в „Държавен вестник".

През пролетта, по време на вегетационния период, експерти на РИОСВ-Русе ще извършат съвместна проверка с лесоинженер, за да се определи видът и възрастта на дървото.  При основание за обявяване на дървото за вековно ще се състави изискващият се протокол.

На територията, контролирана от русенската екоинспекция -областите Русе, Разград и Силистра - има общо 77 вековни дървета, най-вече дъбове, бряст и черница, върба обаче досега не е имало. Най-старите са пет зимни дъба край Исперих, които са на възраст над 800 години.