Путин не се страхува от заговори за убийството му
Путин не се страхува от заговори за убийството му / снимка: Reuters

Руският министър-председател Владимир Путин заяви, че не се страхува от опити за покушение, и отхвърли твърденията, че съобщението за подготвян срещу него атентат е предизборен пиар, предадоха Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Руската телевизия Първи канал съобщи в понеделник, че хора, свързани с чеченския бунтовнически лидер Доку Умаров, са планирали да извършат покушение срещу Путин след президентските избори. Негови противници определиха съобщението като номер, целящ да засили позициите му за връщане на президентския пост.

Министър-председателят каза, че е бил уведомен за заговора, но не се е уплашил. "Хората, които се намират в моето положение, трябва да живеят с това. Би било невъзможно да живееш, ако постоянно се страхуваш. Нека те да се страхуват от нас", заяви Путин в първия си коментар за заговора. Той каза, че няма да бъдат взети мерки за засилване на охраната му.

Путин отрече твърденията, че съобщението за заговора е предизборен пиар, като заяви, че това не е първият път, когато срещу него се подготвя покушение, посочва БТА.

Печатът в Русия помества подробности за осуетеното от руски и украински специални служби покушение срещу премиера и кандидат за президент на федерацията Владимир Путин, подготвяно от терористи в Одеса. Според украинското следствие един от арестуваните преди седмици след случайна експлозия в тайната квартира - Иля Пянзин, признал, че групата е получавала инструкции от севернокавказкия бандитски главатар Доку Умаров.

Както заявили източници на "Комерсант" в украинската служба за сигурност, друг задържан - чеченецът Адам Осмаев, бил разпитван във връзка с подготвяно покушение срещу чеченския лидер Рамзан Кадиров. Той съобщил, че е вербувал бойци за извършване на терористични атентати в Русия, включително срещу Путин. Той трябвало да бъде атакуван скоро след президентските избори на 4 март със специална мина армейски модел за използване срещу бронирана техника. Според експерти на всекидневника, цитиран от Би Би Си, защитата на президентската лимузина не е безупречна.

"Комсомолская правда" пише, че ръководството на руската Чеченска република активно подпомогнало обезвреждането на терористите и осуетяването на атентата.

"Московский комсомолец" коментира разкритията под заглавие "Реално покушение или одески виц?" "Делото е 95 на сто изфабрикувано от специалните служби", за които "вероятно е изгодно да разиграят предизборно тази карта", заявил за изданието адвокатът Мурад Мусаев, защитавал обвиняемите по делото за покушението срещу Кадиров през 2007 г.

Политологът Алексей Богданов обаче твърди, че шумотевицата не може да е добре дошла за премиера и кандидат-президент. "За Путин това е твърде глупав и примитивен ход. Опозиционерите пък напротив, може да го използват с пълна сила, като заявят, че става дума за кремълска провокация и властта отново спекулира с темата за тероризма", казва той.

Експертът Игор Минтусов заявява, че споделя мнението на депутата Генадий Гудков от партия "Справедлива Русия", според когото "пиар службите на Путин използват събитието, за да надцакат новините за дейността на опозицията. И същевременно това подкрепя имиджа на Путин като фигура, мобилизираща всички за отбрана от враговете - и вътрешни, и външни".

Източници на "Ведомости" потвърждават съобщенията, че за подготвяното покушение се е знаело от януари. Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков заявил, че опасността е била сериозна, а данните се огласяват точно сега, тъй като е било нужно време, за да бъдат проверени. Разпространението на информацията е съгласувано с руските служби, заявил източник, близък до ръководството на одеските органи по сигурността.

"Това е вече третият случай осуетено покушение срещу Владимир Путин да съвпадне с президентски избори", отбелязва "Новие известия".

Изданието напомня, че друго подобно престъпление бе разкрито през 2008 година, когато в московски апартамент намериха снайперистка пушка, с която се предвиждало да бъдат застреляни Владимир Путин и президентът Дмитрий Медведев. А според Федералната служба за охрана още през 2000 година бил подготвян атентат срещу Путин по време на погребението на бившия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак.

Според анализатора Глеб Павловски, говорил пред вестника, всеки нелегален от Северен Кавказ може да признае, че е подготвял покушение срещу Путин, тъй като "да убиеш Путин е мечта за един терорист, венец в кариерата му". От друга страна, по време на избори едно несъстояло се покушение срещу някой кандидат "винаги е подарък", отбелязва експертът.

Пресслужбата на руската телевизия Първи канал, съобщила за разкритията вчера сутринта, нарече "психично нездрави" предположенията, че предаването има и пиар съставка. Междувременно експерти съзират противоречия в информацията от тайните служби, пише "РБК дейли".

Според един от тях - Андрей Солдатов, излъчените кадри създавали "впечатлението, че задържаните гледат да угодят на своите събеседници от специалните служби. Полагат усилия да отгатнат какво желае разпитващата страна". "Може би тъкмо затова се споменават взаимно изключващи технологии - (атентатор) смъртник и магнитни мини", заключава Солдатов.

Одеса се превръща в база на чеченския тероризъм и това тревожи политиците в Украйна, пише "Независимая газета".

Съобщението за покушение срещу Путин, подготвяно в този град, предизвика различни реакции в Киев. Едни смятат, че става дума за предизборен сценарий, други - че терористите в Одеса са сериозна заплаха, заради която трябва да бъде въведен визов режим на границата с Русия, пояснява всекидневникът.

"Информацията, че е бил подготвян атентат, не повлия нито върху настроението, нито върху работния ритъм на Путин", заявил за "Комсомолская правда" прессекретарят на руския премиер и кандидат-президент.