ДХС с ново издание
ДХС с ново издание / Дарик Габрово, архив

Домът на хумора и сатирата издаде туристически справочник, озаглавен „Габрово - столица на хумора". Преди няколко години екипът разработи по проект същия туристически справочник с версия и на английски език, но поради ограничения тираж той не можа да получи широко разпространение. Това е 40-то издание на Музея, осъществено за последните осемнадесет години.

Второто преработено и допълнено издание на  туристическия гид  е достъпно за най-широк кръг читатели и любители на подобен род издания и поднася сверена и актуализирана информация за транспорта, местата за настаняване, туристическите агенции, подсказва къде един гост на града може да похапне и какви културни забележителности да посети, посочени са манастирите в близост до Габрово, има информация и за любителите на планинския туризъм.

Още в първата глава („Хуморът - безценната валута на Габрово") авторката Татяна Цанкова, директор на ДХС, отговаря на редица от най-често задаваните въпроси: кога и как започва легитимирането на Габрово като град на пестеливци; защо, когато по света за нещо се заговори, в Габрово то вече се прави; защо за габровци се разказват вицове и откога датират първите значими издания с габровски хумор.

Пътешествието продължава със запознаване с културните забележителности на града („Габрово - градът с характер, който гради мостове" с автор Стефка Боева), разбира се, с акцент върху паметниците на габровската спестовност. Боева е избрала за начална точка на своя маршрут скулптурните фигури в Парка на смеха около Дома на хумора, тръгва към центъра с мостовете и кулите. След мостовете, интересно е поднесена информация за Градската часовникова кула, за храмовете, НАГ, сградата на библиотеката и читалище „Априлов-Палаузов", за Дома на културата, Спортната зала. Следва презентация на Регионалния исторически музей с Дечковата къща, Националния музей на образованието, Планетариума, Художествената галерия, Драматичния и Кукления театър, Габровския камерен оркестър и Оркестър „Габрово". В експозето са намерили място и описания за АЕК „Етър" и АИР „Боженци".

Гидът предлага професионална информация за туристически агенции: препоръчани са няколко културно-туристически маршрути за разглеждане на Габрово с различни тематични акценти, обозначени и на приложената карта на града.

Дарина Маринчевска ни разкрива прелестни и малко познати кътчета от ДХС ("Домът на хумора и сатирата - визитната картичка на Габрово"). Научаваме подробности за малката планета Габрово, защо наричат Габрово столица на хумора, защо за габровци се разказват вицове, защо габровският хумор е все така актуален у нас и популярен по света. Отбелязани са атракции, постоянни експозиции, сувенири, издания, Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, отличията и признанията за работата на ръководството и екипа на Веселата къща.

 ДХС вписа в съвременната градска празничност дати като 1 април - рождения ден на Музея и на планета Габрово, третата събота на май всяка нечетна година - Международното биенале; третата неделя на май всяка нечетна година - Националната среща-наддумване „Благолаж"; единадесетият ден от единадесетия месец с ритуала по откриването на Петото годишно време, Веселите четвъртъци („Весел габровски календар", автор Галина Бонева).

В последните страници Венета Козарева ни поднася весели и забавни истории, истинска случка с дядо Миню Попа, единственото реално лице - герой на габровските вицове.