Сваляне на цените на лекарствата с над 50% е невъзможно според Огнян Донев
Сваляне на цените на лекарствата с над 50% е невъзможно според Огнян Донев / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сваляне на цените на лекарствата с над 50% е невъзможно според Огнян Донев
50699
Сваляне на цените на лекарствата с над 50% е невъзможно според Огнян Донев
  • Сваляне на цените на лекарствата с над 50% е невъзможно според Огнян Донев

 

Намаляването на цените на лекарствата с 50% и над 50% звучи като рекламно политическо послание, но не е възможно. Това коментира пред журналисти изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев.

Като председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) той е част от българската бизнес-делегация, която придружава премиера Бойко Борисов в Тунис.

Ето какво каза още Огнян Донев по повод коментарите на здравния министър Стефан Константинов в "Седмицата" на Дарик, че има голям резерв за намаляването на цената в преговори с компаниите: "Намаляване с 50 - до 99% звучи като рекламно-политическо послание, но не е възможно в нито една сфера на човешката дейност. Това, което може да бъде направено, е новото ръководство на касата да създаде правила, в които да ограничи средствата, изразходвани от обществения ресурс за лекарства. Всеки един голям клиент има една здрава преговорна база, на която да наложи някои свои изисквания спрямо компанията, с която работи. Всичко е въпрос на държавна политика. Пазарът на лекарства в България е силно регулиран, каквото и да направиш, то става на база правителствени разпоредби и наредби за ценообразуване".