Наводнени къщи и два срутени моста в Пловдивско
Наводнени къщи и два срутени моста в Пловдивско / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Близо 30 къщи са наводнени в община Садово. Придошлите заради снеготопенето води са залели къщи в Садово, Чешнигирово, Селци и Богданица. В четирите села има наводнени земеделски площи, удавени животни, пътната настилка е разбита, съобщи за Дарик кметът на Садово Димитър Здравков. Залети са близо хиляда декара земеделски площи, водата е срутила два моста, свързващи отделни махали, допълни той. Здравков съобщи, че има готов проект за цялото дере на Чешнигирово, за около 400 000 лева, и се надява да им бъдат отпуснати средства по този проект, за да бъде поправена разрушената инфраструктура.

12 къщи са наводнени във Виница, Първомайско, две от тях са застрашени от падане, тъй като са кирпичени. Хората са настанени при техни близки, съобщи кметът на Първомай Ангел Папазов. Най-голямо количество вода е дошла от Поповица и Селци. Около 1 метър вода е навлязла в селото през земеделските имоти. През Първомай преминава отводнително дере в северната част на града. То е повишило нивото си от снеготопенето и е заляло близо 10 улици. Всички реки в Първомай са в нормалните си равнища за сезона. Няма бедстващи хора, увери кметът Папазов.

Наводнени райони има и в село Поповица, където е проблемно преминаването по главния път Е-80 на разклона за Чирпан и Свиленград. Участъкът се отводнява.

С по 20 см се покачват нивата на реките Марица и Тунджа, но са далеч от критичните нива, съобщи за Дарик Атанаска Тунтова, директор на Басейнова дирекция Източно беломорски район-Пловдив. Реките обаче са все още далеч от критичните нива, поясни Тунтова. По-голямо покачване на нивата - около 70-80 см има в районите на Ямбол, Елхово и Свиленград. Това не са критични нива, водите могат да се покачват до 2.5 метра, подчерта Тунтова. В Пловдив също е имало леко покачване на нивото на река Марица с около 10 см.

На територията на Пловдивска област няма данни за преливане на язовири, увери областният управител Здравко Димитров. Язовирите в Родопския край - Сушица, Леново и Брягово, се пълнят нормално засега, въпреки че водосборът им е от потоци и водостоци от 500-600 м надморско равнище. Това носи риск, но засега няма проблем. Язовирите са покачили малко нивата си, но все още имат свободен обем.

В Раковски положението е нормализирано. Четири места там са били застрашени от наводнения.

Ако се наложи, един от тополовските язовири в Асеновградско ще бъде изпразнен. Това заяви за Дарик зам.-кметът на община Асеновград Манол Генов. Стената на язовира не е в добро състояние, имало е пробойни. Ако се наложи, ще започне водата да се изпуска аварийно, каза Генов. Язовирът не е опасен, тъй като под него няма населени райони.

Язовир "Конуш" е прелял и са били наводнени приземните етажи на къщи в село Златовръх. То се намира в ниската равнинна част и винаги при снеготопене там се отбиват доста води, обясни Генов.