Обилно снеготопене препълва язовирите. „Болярово” преля
Обилно снеготопене препълва язовирите. „Болярово” преля / снимки: DarikNews.bg

Главната улица на хасковския кв. „Болярово" беше залята от вода след като язовирът край квартала преля. Три къщи бяха наводнени. Улици и дворове бяха наводнени и в Първомай, където преля дренажен канал. Преляла река в Пловдивско пък затвори пътя между селата Поройна и Леново. Метеоролози предупреждават за интензивно снеготопене в равнинната част на страната в следващите 6-7 дни.

Заради покачването на нивото на реките обстановката на територията на област Хасково е усложнена. На входа и изхода на града са поставени наблюдателни постове за следене нивото на река Хасковска. Събрани са общинските кризисни щабове на Хасково и Харманли. Всички структури на МВР са в повишена готовност за реагиране при необходимост, отбелязват от ведомството. Най-критично в обедните часове бе положението в индустриалната зона на града, където коритото на река Хасковска е затлачено. На мястото бяха областният управител Ирена Узунова и началникът на областната служба „Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Вълчев.

Големите язовири са под непрекъснато наблюдение и контрол от „Напоителни системи", припомни Узунова, призовавайки кметовете за непрекъснато наблюдение над всички общински язовири.

През деня бе направена ревизия и на язовира в Стамболийски, на който преди дни бе сложен своеобразен байпас по препоръка на специалисти. Там за момента няма нищо тревожно, отбеляза областният управител на Хасково.

Обилно снеготопене препълва язовирите Болярово преля
netinfo

Дренажен канал преля по обяд и наводни улиците и дворовете на северната част на град Първомай. На места водата достигна половин метър. Според кмета на общината Ангел Папазов проблемът е в бързото топене на снега, вследствие на което каналът не е успял да поеме всичката вода. Ситуацията е овладяна след сформиране на кризисен щаб. Няколко часа по-късно нивото на водата драстично се понижи. Щетите ще бъдат оценени след като водата се отдръпне напълно.

Вследствие на снеготопенето преля и река Мечка в Пловдивско. Водата е заляла моста между селата Поройна и Леново, заради което пътят беше затворен, а движението - пренасочено през пътя за Кърджали.

Язовир "Леново" има повишение на нивото на водата и от неделя (26 февруари) започва поетапното му изпускане. Няма опасност от преливане и скъсване на стената.

Обилно снеготопене препълва язовирите Болярово преля
netinfo

Няма възникнали бедствени ситуации независимо от обилното снеготопене, съобщиха от пресцентъра на МВР. На места поради високи подпочвени води са наводнени мазета и приземни етажи. Състоянието на водоемите на територията на страната е нормално, осигурени са необходимите свободни обеми. Всички водоеми са със значителна дебелина на ледената кора - 20 см - 40 см. По данни на МОСВ нивата на голяма част от реките, на които водосборите са със снежна покривка, ще се повишават.

В следващите дни снеговете в равнинната част на страната ще се топят интензивно, предупреждават от НИМХ към БАН. През следващите 6-7 дни в равнинната част (под 600 м) от страната снежната покривка почти навсякъде ще се стопи, сочат още данните за актуалната снежна покривка и за симулираното водно съдържание в снега.