БЛС: Здравното министерство харчело незаконно пари от здравни вноски
БЛС: Здравното министерство харчело незаконно пари от здравни вноски / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От Българския лекарски съюз обвиниха министъра на здравеопазването, че с парите на здравноосигурените са плащани дейности, които по закон трябва да се отделят целево от държавата.

Според председателя на съюза Цветан Райчинов не е ясно за какво са изразходвани голяма част от прехвърлените от здравната каса към министерството трансфери, на стойност 340 млн. лева.

По думите на Райчинов, БЛС са получили папки от здравния министър, в които се обяснява за какво са изхарчени не 340 млн. лева, а 256 млн. лева. Председателят на съсловната организация посочи за какво са дадени тези пари: "Сега са отишли за всичко това, което следва държавата да поеме и да плаща през данъци, а не от здравни вноски - психиатрична помощ, спешна помощ, онкология, диализа, ваксини, включително метадон. За мен това е неморално- тези пари да бъдат употребени за това и пак казвам - много неясноти около сумите. В същото време не се прие предложението да включим отново към Здравната каса цитонамазката, за да може да не се плаща от жените и да има ефективна профилактика на един наистина много тежък проблем".

Цветан Райчинов обясни, че според Закона за здравното осигуряване тези пари са изхарчени незаконно. От друга страна това не така според закона за Здравната каса.

Председателят на БЛС призова по-бързо да бъде избран нов управител на НЗОК и нов председател на управителния съвет, за да няма сътресения в системата.

Райчинов заяви, че е "за" оставката на министъра на здравеопазването, без да е взето подобно решение от страна на лекарския съюз.