Първанов твърди, че върви кампания за тоталното му дискредитиране
Първанов твърди, че върви кампания за тоталното му дискредитиране / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Предишният президент Георги Първанов твърди, че върви кампания за тоталното му дискредитиране, което той нарече ново издание на импийчмънт. По думите му върхът на тази кампания е създаването на временна парламентарна комисия по помилванията.

Според Георги Първанов от неистовата амбиция за реванш от страна на ГЕРБ се е родило правното недоразумение за създаване на тази комисия. По думите му това е пробив срещу важен конституционен принцип, че държавният глава не може да бъде проверяван от парламента, защото не се избира от него. За Първанов това е грубо вмешателство в работата на друга самостоятелна институция.

С този ход Бойко Борисов и верният му оръженосец Яне Янев залагат тежък прецедент, защото вероятно ще има и други парламентарни мнозинства, които ще се изкушават да предприемат подобни действия, срещу който и да е президент, посочи Първанов.

Според него целта била президентската институция да се обезличи и подчини, защото тя не била нужна на Борисов, по собствените му думи.

Предишният президент разясни, че указите за опрощаване на несъбираеми вземания и за даване на българско гражданство се преподписват от финансовия и правосъдния министър.

Контрасигнатурата не е формален акт, а волеизявление на съответния министър, че поема отговорност за настъпващи последици, каза той. По думите му указите на вицепрезидента за помилване не се преподписват, защото са ревизионни актове на съдебната власт.

На сравненията на високия брой на помилванията у нас, с тези в САЩ и Русия, Георги Първанов отговори, че в Америка основно помилват губернаторите, а при Путин и Медведев системата била многостепенна, пак с основна роля на губернаторите.

Имало помилвания за тежки престъпления, бих казал, от предимно битов характер. А вие, господа управляващи, помилвахте босовете на организираната тежка престъпност, заяви той.

Бойко Борисов не може да управлява силно, но е важно да показва, че е по-силен от своите опоненти. С нас май му е доста трудно. Непрекъснато ще повтарям, че ГЕРБ се провали в управлението и елементраната реакция е да се намери враг, защото трябва да се насажда страх. Целта е да не се допусне налагането на алтернатива и поддържане на еднополюсния модел. Бях казал преди време, че ГЕРБ се атакизира, но сме свидетели на яневизация - последният стадий в развитието на управляващата партия, добави Георги Първанов.

Първанов твърди че върви кампания за тоталното му дискредитиране
netinfo

"С тази комисия мнозинството просто ми вдига топката, оттук нататък ще почна да обяснявам конкретните случаи. Тази комисия ще създаде условия за допълнителна реклама на това, което сме свършили", каза още Първанов.

Той заяви, че може би не случайно комисията ще излезе с доклада си в навечерието на един партиен конгрес, но не пожела да коментира въпроси за мястото си в БСП, защото първо щял да ги сподели със съпартийците си.

Според него е ясно, че работата на комисията може да има само пропаганден ефект. По думите му, в случая имало и елемент на лична мъст от страна на Борисов, защото всичко започнало от опита на премиера неумело да заличи гафа с поисканото извинение от родителите на Мирослава от Перник и последвалото сравнение между "телешките пържолки за награда на кучето и ордена "Стара планина" за Марин".

"На вас ви досвидяха левчетата, които се опрощават на старците, инвалидите и майките с деца", обърна се към управляващите Първанов. И добави, че това ставало на фона на решението на премиера да се разпорежда с държавни средства и да "дарява" крупни суми на футболни клубове. Напомняло му на поговорката "Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво говоря".

Първанов каза още, че средствата, които е опростил, са малка част и по никакъв начин не могат да се сравнят с бонусите, които се оказа, че са си раздавали в държавната администрация.

Първанов твърди че върви кампания за тоталното му дискредитиране
netinfo