Раздавали бонуси и в аграрното министерство и Фонд „Земеделие”
Раздавали бонуси и в аграрното министерство и Фонд „Земеделие” / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Раздавали бонуси и в аграрното министерство и Фонд "Земеделие"
50512
Раздавали бонуси и в аграрното министерство и Фонд "Земеделие"
  • Раздавали бонуси и в аграрното министерство и Фонд "Земеделие"

600 000 лева са раздадени като бонуси в Министерството на земеделието и храните за миналата година, а в Държавен фонд "Земеделие" сумата е около 1,2 милиона лева. Това съобщи пред медиите ресорният министър Мирослав Найденов. Той обясни, че няма нищо изненадващо в тези суми, защото те са раздавани на служителите в системата за извънреден труд и не са надхвърляли повече от една работна заплата на човек. Средното месечно възнаграждение на служителите в областните дирекции по земеделие е 400 лева, допълни Найденов.

Министърът оповести тези данни по повод коментар от левицата в парламента, че са раздавани бонуси в Разплащателната агенция за над милион лева.

Депутатът от БСП Меглена Плугчиева съобщи на заседанието на парламента, че във Фонд "Земеделие" са раздадени над 1 милион лева бонуси, а в администрацията на земеделското министерство - 800 000 лева. "В тези условия на тежка криза, на абсолютна бедност, на която се обрича населението ни, този цинизъм е абсолютно престъпен и недопустим. Още повече темата земеделие и провал на селскостопанската политика и деформации на аграрния сектор са ежедневие и нещо, с което се занимаваме в парламента", допълни тя.

Земеделският министър Мирослав Найденов обясни, че бонусите и във Фонд "Земеделие", и в аграрното министерство, са раздавани за допълнителен труд на служителите и няма нищо смущаващо в сумите, които за Разплащателната агенция са 1,2 млн. лева, а за земеделското министерство 600 000 лева. "Отговорът на господин Порожанов (изпълнителния директор на фонда Румен Порожанов - бел. ред) е, че те са раздавани за извънредна работа и са част от фонд "Работна заплата", а не от други пера", каза министърът. Той допълни, че стимулите в земеделското министерство също са от фонд "Работна заплата" и са давани за извънреден труд. "Винаги при извънреден труд има бонуси, които се раздават, защото това е начинът. В извънработно време, когато се работи, трябва да премиираш", поясни Найденов и даде като пример работата на негови служители при извозването на умрели животни след наводнението в хасковското село Бисер.

Министърът посочи, че в общинските земеделски служби по време на кампанията за европейските и национални плащания в селското стопанство работното време е повече от осем часа, защото в рамките на дни минават стотици хиляди бенефициенти. Те също получават бонуси при средна работна заплата от 400 лв.

Найденов допълни, че нито той, нито негови заместници или хора от политическия му кабинет са получавали бонуси.

Още икономически новини четете в Lev.bg