Софиянци да си махнат климатиците, загрозявали фасадите
Софиянци да си махнат климатиците, загрозявали фасадите / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Главният архитект на София ще предложи да се махнат климатиците от фасадите на сградите
50506
Главният архитект на София ще предложи да се махнат климатиците от фасадите на сградите
  • Главният архитект на София ще предложи да се махнат климатиците от фасадите на сградите

Да бъдат премахнати климатиците от фасадите на сградите в София, ще предложи главният архитект на столицата Петър Диков до лятото. Според него въпросът ще се задвижи до края на годината, но първо ще се премахнат климатиците от публичните общински и държавни сгради. Диков успокои столичани, че ще им бъде предложен много дълъг гратисен период, след приемането на промените в съответната наредба.

Според главния архитект не е нормално да висят климатици от фасадите на сградите, а по думите му това го няма никъде в Европа. „Дори в европейска Турция няма такива климатици по фасадите безразборно, както е при нас. Създават един много ориенталски вид на целия град", каза Диков. Той допълни, че процесът по премахване на климатиците ще започне от публичните сгради – общински и държавни, след това ще се обърне към гражданите. „Не притеснявайте гражданите със съобщения, че едва ли не утре започваме да ги тормозим, защото пак ще си кажат: на тези всичко им е в ред, до климатиците опряха", коментира главният архитект на столицата.

Диков обясни, че до април ще бъдат свалени и всички климатици от сградата на Направление „Архитектура и градоустройство". Проектът за климатизиране на цялата сграда струва 240 хил. лв., осигурени от бюджета на направлението.

Петър Диков отново заяви, че всички незаконни пристройки и балкони по сградите задължително трябва да бъдат съборени, но това се случва бавно. „Има съдебна процедура, всеки собственик жали и това удължава безкрайно нещата", допълни той.

Главният архитект беше категоричен и че трябва да се изпълняват програмите за саниране на жилищата. Той отново изрази мнението си, че с едно добро саниране само на панелните жилища в България, може да се построи нова атомна централа със спестения разход на енергия от тези домове.

Главният архитект на София Петър Диков представи и спечеления проект на общината за изготвяне на Интегриран план за градско възстановяване и развитие на София. Проектът е на стойност 960 000 лева, които ще се осигурят от ОП „Регионално развитие". Целта на плана е да изведе конкретни проекти, с които София да кандидатства за европари в следващия програмен период 2014 – 2020, каза Диков. Предвижда се обособяване на поне три зони – централна, жилищна и индустриална. Със сигурност ще се разработва проект за развитие на градската среда в идеалния център на София. Тези проекти могат да бъдат за подобряване на качеството на градската среда, за по-добри условия на живот в определени градски зони, за привличане на инвеститори в неразвити промишлени зони и др., каза още той. Със сигурност ще се правят и инфрастуктурни проекти, градски пробиви, големи улици и други.