КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Ортодонтското лечение трябва да започне още на седмата година
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Ортодонтското лечение трябва да започне още на седмата година / sxc.hu
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Ортодонтското лечение трябва да започне още на седмата година
50488
КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Ортодонтското лечение трябва да започне още на седмата година
  • КЛИНИКА НА ШЕСТИЯ ЕТАЖ: Ортодонтското лечение трябва да започне още на седмата година

Още на 7-8 години децата трябва да посетят ортодонт, който да определи състоянието на челюстите и подредбата на зъбите им. Това съобщи в предаването „Клиника на шестия етаж" ортодонът от Фабриката за усмивки д-р Иван Горялов. По думите му, много родители сами преценяват, че на тази възраст е твърде рано да започнат лечение. Друг проблем е недооценената възможност за корекция на челюстни дефекти, които майката и бащата смятат за вродени, обясни д-р Горялов.

Той уточни, че има два типа лечение - еднофазно и двуфазно, като те се прилагат в зависимост от състоянието на зъбите на детето. Двуфазното започва на 7-8 годишна възраст, когато се намаляват и забавят сериозни скелетни дефекти като неправилната захапка. Следва период от няколко години на изчакване и наблюдение от страна на ортодонта. Когато детето вече е в тийнейджърската възраст - 11-12 години - се пристъпва към втората фаза, която се занимава предимно с подреждането на зъбите, допълни д-р Горялов.

Еднофазното лечение започва в периода на активен растеж между 12-ата и 14-ата година. То се прилага, когато няма челюстни дефекти и се търси само подредбата на зъби с брекети.

Недостатък на двуфазното лечение е неговата продължителност във времето. То обаче цели забавяне на челюстните дефекти и като води до цялостна промяна на долната една трета на лицето, която често родителите смятат за вродена. При еднофазното лечение се пристъпва, когато няма проблеми с челюстите и захапката, а трябва само да се наредят зъбите на детето, уточни д-р Горялов.

Много често родителите се притесняват повече за струпаните зъби на детето, а не виждат проблемната захапка. Идеята е не да се изправи един изкривен зъб, а да се изгради красива и същевременно здрава усмивка, каза още д-р Горялов.