Предложени са законови промени за бонусите във ведомствата, изтъкна Дянков
Предложени са законови промени за бонусите във ведомствата, изтъкна Дянков / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков заяви, че има предложения за промени в закона за държавния служител, направени още в края на миналата година по отношение на допълнителното материално стимулиране във ведомства. Сега по закон структури като здравната каса, НОИ и АПИ имат право на допълнително материално стимулиране, като могат да разпределят 25 процента от приходите си.

Пред БНТ Дянков допълни, че в здравната каса са раздадени много по-малко. Според него досегашният управител на здравната каза, чийто мандат депутатите прекратиха предсрочно - Нели Нешева, е вършила добре работата си в рамките на своето управление, но е станала жертва на популизъм. Вицепремиерът призна, че трябва да се направи много повече за прозрачното и справедливо разпределение на допълнителните възнаграждения във ведомствата и допълни, че вече са предприети стъпки в тази посока. Той изтъкна, че е прекратена практиката за участие на зам.-министри, шефове на политически кабинети и други в бордовете на държавни предприятия през 2010 година, за което са получавали допълнително средства.

„Премиерът каза, първо, може да си само в един борд и второ, не може да ти плащат, ако си вече на държавна служба. Няма как да ти плащат за това, че в работното си време ти вършиш и нещо друго. Така че тази много порочна практика за влизането в бордовете я премахнахме през 2010 година", изтъкна Дянков.

През миналата година са внесени в парламента предложения за промени в закона за държавния служител, които са одобрени от Министерския съвет и са в три стъпки, обясни Дянков. Първата е да отпадне взаимовръзката във ведомствата между събраните такси, глоби и така нататък и раздаваните бонуси, както в момента е регламентирано законово.

Второ, тези институции, които в момента са администрация – здравната каса е пример – но не са по закона за държавния служител, а имат собствен закон, който по думите на Дянков им позволява всъщност на своя глава да си раздават бонуси, да влязат в закона за държавния служител.

Третият компонент от промените е бонусите да се дават само за добре свършена работа и след оценка на ръководителя, каза Дянков.

Вицепремиерът изрази надежда предвид факта, че темата за бонусите е наболяла и е засилен общественият интерес към нея, парламентарно представените партии за гласуват предложенията за промени в закона за държавния служител.

 

Още икономически новини четете в Lev.bg