Областният разпореди източване и почистване на водните обекти
Областният разпореди източване и почистване на водните обекти / Дарик Добрич

Кметовете на общини и населени места в Добричко трябва да предприемат превантивни мерки за водните обекти на тяхна територия с оглед на очакваните валежи и снеготопене. Това разпореди областният управител Желязко Желязков.

Кметовете са длъжни да осигурят незабавно източване на язовирите до нивата, предписани от предприятие „Язовири и каскади" по време на проверката, извършена между 14 и 17 февруари т.г.. Дейностите трябва да бъдат извършени от собствениците или ползвателите на водните обекти. Сред задълженията на кметовете е да организират денонощно наблюдение на язовирите и при опасност от наводнение - да оповестят и изведат населението от застрашените райони. В критичните участъци на речните корита трябва да бъде осигурена проводимост, а водосборните пунктове да бъдат почистени.

Областният управител чака доклади за изпълнението на мерките до 16.00 ч. на 22 февруари. За неизпълнение на разпоредбите или бездействие, застрашаващо живота, здравето и имуществото на гражданите, ще бъде търсена както административна, така и наказателна отговорност, посочва се в писмото на областния управител до кметовете.

На територията на област Добрич има 42 язовира, от които 15 са сухи, съобщават още от Областна администрация. 35 от тях са общинска собственост, 4 са на „Напоителни системи" ЕАД - Варна - Одринци, Малка Смолница, Абрит и Залдапа, община Крушари. Язовир Ляхово е собственост на Сдружение за напояване „Батовска долина"; Полковник Минково, община Добричка, е отдаден под наем на сдружение „Ловно- рибарско дружество Добрич", а Дрян е отдаден на концесия на сдружение „Дружество на ловците и риболовците" Генерал Тошево.

Като потенциално опасни се водят 11 язовира, но те са така разположени, че дори да има скъсване на стена, няма опасност от инциденти. Този извод е направен при съвместните проверки от Областна администрация Добрич и НЕК „Язовири и каскади" към МИЕТ. Проверката на водоемите в областта продължава и днес и утре.