В лондонското метро започват учения за справяне с евентуална терористична атака
В лондонското метро започват учения за справяне с евентуална терористична атака / снимка: БГНЕС, архив

Британските служби за спешна и аварийна помощ ще бъдат изправени пред последиците от голямо нападение срещу лондонското метро по време на най-мащабните досега подготвителни учения преди Олимпийските игри това лято, предаде Ройтерс.

Около 2500 служители ще участват в двудневните учения, които ще напомнят на лондончани за събитията от юли 2005 г., когато четирима атентатори самоубийци взривиха бомби във влакове на метрото и един автобус, като убиха 52 човека и раниха стотици, предава БТА.

Учебната операция "Напредваща защита" (Forward Defensive), която започва утре, ще имитира "най-крайния сценарий, с който можем са се сблъскаме", заяви пред репортери Кресида Дик, най-високопоставеният според Ройтерс британски служител от силите за борба с тероризма.

Ученията ще се състоят на неизползвани метростанции в центъра на Лондон, като гражданите ще могат да видят "жертви", извадени изпод земята. Маневрите ще бъдат изпитание за полицаи, пожарникари и екипи за бърза медицинска помощ, но и за комуникацията и координацията между държавните агенции, олипийските началници и правителството, включително видни минстири, посочва Ройтерс.