Глътналият килограм кокаин и съучастниците му остават в ареста
Глътналият килограм кокаин и съучастниците му остават в ареста / Дарик Благоевград, Любима Калпачка

Петима от групата за трафик на кокаин от Южна Америка към Европейския съюз, арестувани в района на ГКПП-Кулата, остават в ареста с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Окръжният съдия в Благоевград Петър Пандев определи постоянен арест за наркомулето Марин Костов, погълнал в стомаха си един килограм и сто грама първокачествен кокаин, разпределен в 90 капсули. Марин е от София, но от месеци живее в Гоце Делчев. Наркотичното вещество бе извадено с клизма в болницата в Петрич, часове след задържането му на граничния пункт.

Заедно с Марин в следствения арест остават криминално проявените неврокопчани Димитър Диамандиев, Костадин Димитров - Салама, Георги Тънгалов и столичанинът Евгени Вълков. Съучастничката им - Силвия Велкова, приятелка на Евгени, няма да носи наказателна отговорност, тъй като е съдействала на антимафиотите и вече е свидетел по образуваното дело.

Димитър Диамандиев е обвинен в подбудителство и помагачество в канала за дрога от Санта Доминго и пренасянето на пратката кокаин в България. Той бе задържан преди месеци за организиране на хазартна и лихварска дейност, но бе пуснат на свобода.

Петимата трафиканти на дрогата се помолиха пред съда за свобода и пожелаха да им бъдат определени парични гаранции. Те имат възможност да атакуват определението за постоянен арест пред Софийси апелативен съд в края на месеца.

Групата за международен трафик бе неутрализирана по време на операция на ГД "Борба с организираната престъпност", специалзирана служба в Германия и ГПУ-Петрич.