Уитни Хюстън - най-награждаваната певица на всички времена
Уитни Хюстън - най-награждаваната певица на всички времена / Reuters

Уитни Елизабет Хюстън е родена на 9 август 1963 г. в Нюарк, щата Ню Джърси. Тя е дъщеря на Сиси Хюстън, успешна ритъм енд блус беквокалистка, и братовчедка на звездата Даян Уоруик, съобщи Асошиейтед прес.

Уитни Хюстън започва да пее в църковен хор в баптистката църква "Нова надежда" в родния си град, а на 11 години вече изпълнява соловите партии. Пее и като беквокалистка с Чака Кан, Лу Роулс и с майка си. Кръстница на Хюстън е кралицата на соул музиката Арета Франклин, което още повече я свързва с музиката.

Кариерата на звезда на Уитни Хюстън започва като модел. Тя прави фотосесии за различни списания и се появява в епизоди на сериала "Give Me A Break". След това се отдава на музиката и набързо става златното момиче на музикалната индустрия.

От средата на 80-те до втората половина на 90-те години Уитни Хюстън е една от певиците, чиито албуми се продават най-много в света. През годините тя успя да продаде над 170 милиона копия от албумите и синглите си.

Уитни Хюстън  найнаграждаваната певица на всички времена
netinfo


Според Книгата на рекордите на Гинес Уитни Хюстън е най-награждаваната певица на всички времена. Списъкът й с награди е много дълъг - 6 "Грами", 2 "Еми", 30 награди на сп. "Билборд", 22 Американски музикални награди и др. Общо отличията й са 415.

Във връзка с наградите Уитни чупи няколко рекорда. Тя има най-много Американски музикални награди, присъдени на самостоятелен изпълнител. С покойния Майкъл Джексън дели рекорда за най-много Американски музикални награди, присъдени за една година /8 през 1994 г./. Певицата държи рекорда и за най-много Световни музикални награди, спечелени за една година /6 за 1994 г./. През 2003 г. Уитни се нарежда на трето място в списъка на канала VH1 за 50-те най-велики жени в ерата на видеоклиповете. Изпреварват я само Мадона и Джанет Джексън.

Уитни Хюстън  найнаграждаваната певица на всички времена
netinfo


За "Грами" Уитни Хюстън е номинирана общо 36 пъти, печели 6 грамофончета. Първата награда получава през 1986 г. за най-добър женски вокал за "Saving All My Love for You". Наградата за албум на годината й е връчена за "The Bodyguard Soundtrack" през 1994 г. Тогава печели и наградата за запис на годината за "I Will Always Love You" отново от саундтрака на "Бодигард". Тази песен и носи и още една награда "Грами" отново за най-добър женски вокал. Петото грамофонче за най-добър женски вокал е за песента й "I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me)". Последната награда "Грами" Уитни Хюстън печели за най-добър ритъм енд блус вокал за "It's Not Right But It's Okay", един от последните й хитове.

Уитни Хюстън е единственият изпълнител, който има седем последователни номер едно хита в класацията Горещите 100 на Билборд. Това са парчетата "Saving All My Love for You", "How Will I Know", "Greatest Love of All", "I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me)", "Didn't We Almost Have It All", "So Emotional" и "Where Do Broken Hearts Go".

Хюстън е вторият певец в света след Елтън Джон и единствената изпълнителка с два албума, качили се до номер едно в класацията Горещите 200 на Билборд. Дебютният албум на певицата от "Whitney Houston" от 1985 г. става най-бързо продаваният първи албум на изпълнителка на всички времена към този момент. Сп. "Ролинг стоун" го определя за един от 500-те албума на всички времена

Вторият албум на певицата "Whitney" от 1987 г. е първият на изпълнителката, който дебютира директно на първо място в класацията Горещите 200 на Билборд.

Гласът на Уитни Хюстън се откроява със силата и диапазона си. Специалистите го определят като мецосопран.

Певицата е оказала огромно влияние върху цяло едно поколение певици, като Марая Кери и Кристина Агилера. Селин Дион, Тони Бракстън, Джесика Симпсън, Нели Фуртадо, Бритни Спиърс, Кели Кларксън, Сиара, Пинк, Дженифър Хъдсън, "Дестинис чайлд", Лейди Гага също са признавали открито, че са били повлияни от Уитни Хюстън.

След успешна кариера в музиката, Уитни започва да се снима в киното, като дебютът й там е заедно с Кевин Костнър в затрогващата романтична комедия "Бодигард" от 1992 г. На добър успех се радва и друга лента с нейно участие - "Жената на проповедника" от 1996 г.

Уитни Хюстън  найнаграждаваната певица на всички времена
netinfo


Но кариерата на Уитни не продължава бляскаво. Накрая животът на певицата се превръща в потресаваща история за личностна деградация след десетилетия на злоупотреби с наркотици и упойващи вещества, нещастен брак с певеца Боби Браун, от когото има една дъщеря - 18-годишната Боби Кристина, домашно насилие. Албумите й вече не се продават така добре, тя вече не издава нови хитове. Самата Уитни признава, че е злоупотребявала с кокаин, марихуана и различни хапчета. Гласът й се променя и тя не може да достига височините от началото на кариерата си.

Уитни Хюстън  найнаграждаваната певица на всички времена
netinfo


Уитни Хюстън умира на 11 февруари в хотел в Лос Анджелис часове преди церемонията по връчването на наградите "Грами". Новината за смъртта й предизвиква шок в музикалните среди. (БТА)