Историята на официалните празници обсъждат в музея
Историята на официалните празници обсъждат в музея / DarikNews.bg, архив

Националните и официални празници в Третата българска държава 1879-2012 е темата на лекция, която ще изнесе в Регионалния исторически музей в Стара Загора зам.-ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" доц. Д-р Петко Петков.

Срещата ще се проведе на 23 февруари от 17,30 часа. Обсъдена ще бъде историята на официалните празници от Освобождението до днес. Лекторът ще сподели своите наблюдения и анализ за тежестта, историческото основание тези празници да присъстват в календара. Доц. Петков ще изложи и разбиранията си за сегашното им състояние и възможните изменения.

Доц. д-р Петко Стефанов Петков е преподавател по Нова история в Историческия факултет на Великотърновския университет. Председател е на СУБ - Велико Търново и член на УС на Българското историческо дружество. Научен консултант и участник във филмите: „Пътят на Левски", „Снимка след 100 години" и „Щрихи от първия български парламент". Автор е на книгите: „Климент Браницки и Търновски (Васил Друмев) - архиерей и държавник 1878-1901", „Идеи за държавно устройство и управление в българското общество 1856-1879 г.", „Документи за Новата история на България ХІХ в. - началото на ХХ в."; „Историята като полифония. Изследвания по нова история на България", „Преди сто и повече години" и др.

Входът за срещата е свободен.