ГЕРБ предлага да се криминализира кражбата на топлоенергия
ГЕРБ предлага да се криминализира кражбата на топлоенергия / снимка: БГНЕС, архив

Да се криминализира кражбата на топлоенергия и наказанията да бъдат такива, каквито се налагат при кражбата на ток, такива промени в закона за енергетиката, ще бъдат внесени от ГЕРБ след публични дискусии по темата, съобщи заместник-председателят на ПГ на партията Валентин Николов. По думите му по въпроса вече е налице принципното съгласие на ресорното министерство и на ДКЕВР.

Сред другите предложения за промени в закона е да се задължат фирмите за дялово разпределение да подменят уредите на абонатите, които да бъдат с радиозасичане и топлинните счетоводители да имат уреди, наречени термовизионни камери за заснемане, както и да се дадат повече правомощия на етажната собственост да се извършват проучвания за съседи с цел да бъдат хванати, ако има измами с топлинната енергия, каза Николов.

Депутатът изтъкна, че абонатите, които крадат енергия не ощетяват топлофикационните дружества, а съседите си. Според него етажната собственост трябва да решава тези проблеми и от тази възможност не следва да възникнат междусъседски войни.

Той допълни, че е предложил промяна в закона за енергетиката в частта за собствеността на топлинните уреди, с която те вече могат да бъдат под наем, а да не са задължени абонатите да ги купуват. По думите на Николов наемът на уред е лев на месец, като в тази цена влизат обслужването, засичането, фактурирането на енергията.