Момичетата са водещи в кибертормоза
Момичетата са водещи в кибертормоза / www.sxc.hu
Момичета са водещи в кибертормоза
50283
Момичета са водещи в кибертормоза
  • Момичета са водещи в кибертормоза


Ученичките са главни герои в новата форма на насилие сред децата- кибертормоза.
Тинейджърките между 11 и 16 години се изявяват и като насилник и като жертви на тормоз чрез телефони и в социалните мрежи, обясни за Дарик Венета Колева, педагогически съвенки в ПМГ "Никола Обрешков" в Бургас.
Насилието в киберпространството е актуалната болест сред подрастващите, разкриват психолози. Проблемът е, че тормозът в мрежата не се ограничава от време и пространство, може да бъде навсякъде и във всеки един момент.
По данни на УНИЦЕФ България това е формата на насилие, която родители и учители все още не успяват да идентифицират. Цифрите показват, че възрастните най-често я пренебрегват. А почти 1/3 от насилието сред децата вече е в киберпространството, скрито зад анонимността и безразличието, но също толкова болезнено, посочват експертите от организацията. 
Пускане на клюки през социални мрежи, обидни обаждания по GSM, заплашителни SMS, постването на неприлични или фалшиви снимки са най-разпространените форми на кибернасилието. За съжаление много малко от децата споделят притесненията си с родители, а още по-рядко с учителите си. "Възрастните трябва да се научат да разчитат сигналите на модерния тормоз, за да са в състояние да помагат на тинейджърите", коментираха психолози.

Какви са признаците, че един ученик е жертва на кибертормоз и каква е ролята на училището в случая обяснява педагогическия съветник Венета Колева: