121 деца са напуснали училище във Варненско
121 деца са напуснали училище във Варненско / снимка: Impact Press Group, архив

121 деца от Варненска област са напуснали училище за първия срок. 57 от тях са поискали да отидат в друго училище и са си извадили удостоверения за преместване, но от новото школо не са потвърдили, че хлапетата са се записали при тях, поясни пред Дарик Венцислава Генова, старши експерт в Регионалния  инспекторат по образование.

48 деца са зарязали училището по семейни причини, а 16 са изключени заради много отсъствия. По слаб успех няма нито едно отпаднало дете, допълни Генова.

Тя уточни, че учебната година са започнали 47 323 ученици. Има две починали деца, а четири деца са прекъснали образованието си заради заболяване.

Най-честата причина малчуганите да спират да посещават класните стаи е, че родителите им заминават за чужбина. Само за първия срок 237 деца от Варненска област са отишли зад граница. Това са предимно семейства от малцинствата, които по всяко време стягат куфарите и тръгват на гурбет.

„Семейството заминава за някъде, за където смята, че ще намери работа. Стои месец-два. Нещата не се случват, както ги е очаквал. Връща се обратно и детето ту напуска, ту се връща, което не е много добре за него“, сподели Генова.

По-голямата част от отпадналите ученици са от ромски произход и социално слаби семейства. Конкретните причини се крият главно в беднотията и семейните проблеми.

Не са единици и момичета, които зарязват училището, за да станат булки, което също се води семейна причина. Обикновено това са ромки в шести-седми клас. Момчетата завършват поне осми клас, преди да се задомят.