Любо Къдравия влизал в сградите на НС и след анулирането на пропуска му
Любо Къдравия влизал в сградите на НС и след анулирането на пропуска му / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николовa

Любомир Илиев, известен като Любо Къдравия, е влизал в сградите на Народното събрание 16 пъти след 22 юли 2010 г., съобщи депутатът от Коалиция за България Антон Кутев пред журналисти. Това показва справка от главния секретар на парламента Иван Славчов, предоставена на депутата в отговор на негово писмо до председателя на парламента Цецка Цачева.

Илиев е посещавал парламента с еднократен пропуск по покана на различни народни представители - Лъчезар Иванов (ГЕРБ), Митхат Метин (ДПС), Михаил Михайлов и Любомир Иванов от Синята коалиция, посочи Кутев. Той отбеляза, че за три посещения - на 9 март, на 18 март и на 30 ноември 2011 г., не е ясно по чия покана е влизал в сградите на Народното събрания „човекът, обявен от министъра на вътрешните работи за предводител на група за поръчкови убийства”.  Затова Кутев отправи молба към медиите да разберат по чия покана на тези дати Любомир Илиев е влизал в парламента. Депутатът отбеляза, че два негови въпроса по темата към вътрешния министър са били отклонени от председателя на парламента.

Според писмото на главния секретар на Народното събрание, Любомир Илиев е притежавал пропуск за нещатен експерт към Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите. Пропускът му е издаден на 30 април 2010 г. и е анулиран на 27 юли 2010 г. За този период той е посетил сградите на Народното събрание 22 пъти. След 22 юли 2010 г. Илиев не е посещавал сградите на Народното събрание, посочва главният секретар на парламента в първото си писмо до Антон Кутев.

Във второ писмо обаче главният секретар Народното събрание заявява, че след тази дата Любомир Илиев е влизал в сградите на Народното събрание още 16 пъти, но поради технически причини се е получила неточност в справките от системата за контрол на достъпа.