Двореца в Балчик ще отвори читалня за посетителите си
Двореца в Балчик ще отвори читалня за посетителите си / Дарик Добрич

Двореца в Балчик в партньорство с Българската библиотечно-информационна асоциация подготвя създаването на читалня за посетителите си, съобщи директорът на културния институт Ивелина Радилова. Тя ще бъде разположена в приземното и в част от междинното ниво на най-характерната сграда от архитектурния ансамбъл - вила "Тихото гнездо", обясни Радилова. Читалнята, която може да бъде наречена и посетителски център ще разполага с краеведска сбирка, архив и фонд от художествена литература. Ориентирали сме се към представяне на създаването и историческо развитие на Двореца като недвижима културна ценност от национално значение, но и към представяне на района на цяла Добруджа, каза Радилова.

Идеята е да се създаде непринудена обстановка, в която посетителите да могат да изпият и по едно кафе, докато преглеждат книгите, пресата, списанията. В залите на читалнята ще има и компютри, на които в дигитален формат ще могат да се разглеждат стари фотографии, карти и снимки от Балчик. В момента се подготвя помещението, оборудването и софтуерът. Намерението е читалнята да бъде готова за началото на сезона.

Друга идея е в Двореца да започнат да се представят традиционни български занаяти като грънчарство, български шевици, дърворезба. Предвижда се занаятчиите да работят в т.н. шивалня, която досега се е ползвала като магазин за сувенири.

Едно от най-значимите събития през тази година ще бъде 10-то юбилейно издание Международният фестивал за късометражно кино "В Дореца", посочи още Ивелина Радилова. Ръководството на Двореца възнамерява да организира по-сюжетно представянето на автентичните предмети от обзавеждането на вилата на кралица Мария, както и да представя изложби на архивни материали, включително от Румъния.

Ивелина Радилова отбеляза, че досега усилията в Двореца са били насочени основно за възстановяване на материалната среда - парка и сградите, тъй като преди десетина  години те са били в окаяно състояние. Към днешна дата необходимата база е осигурена и ще се работи за по-мащабно развитие на културните дейности в Двореца. Радилова възнамерява да привлече в екипа си човек, които да се занимава основно с разработване на проекти, с които да се кандидатства по европейските програми.