Париж е най-добрият град за студентите в света
Париж е най-добрият град за студентите в света / снимки: DarikNews.bg, архив

Париж е най-добрият град за студентите в света, според класация на британския специализиран кабинет QS. Френската столица изпреварва Лондон, Бостън и Мелбърн, съобщава в. "Фигаро".

Дани Бирн, представител на британския сайт QS Top Universities, който публикува всяка година над 25 класации за висшето обучение в света, съобщи, че тази за най-добрите градове за студентите е първа по рода си.

Авторите на класацията взели предвид 12 критерия, разпределени в четири големи групи - качеството и международното реноме на университетите, връзките между студентите (отношенията между местните и чуждестранните студенти), реализацията в живота (привлекателността на завършилите университет сред местните и чуждестранните работодатели) и таксата за записване.

Париж е найдобрият град за студентите в света
netinfo

Париж и неговите 16 университета оглавява класацията с 421 от 500 възможни точки, като изпреварва Лондон с 405 точки (12 университета) и Бостън с 399 точки (7 университета). Френската столица изпреварва Лондон и по качество на живот (91 точки, като по този критерий е наравно със Сан Франциско и Аделаида) и по привлекателност на завършилите университет сред работодателите (по този критерий Париж получава 96 точки и е изпреварен само от Сингапур със 100 точки), предава БГНЕС. В общата класация за висшите учебни заведения Париж получава 95 точки и е изпреварен само от Лондон със 100 точки и Бостън с 98 точки.

В американския град се намират два от най-престижните университети в света - Харвардския университет и Масачузетския технологичен университет.

"Континентална Европа устоява добре на американските гиганти. Ние смятахме, че американските градове ще бъдат по-добре представени", признава Дани Бирн. Два европейски града фигурират в топ 5 и 6 в топ 10 спрямо само един американски - Бостън. В топ 15 са представени 9 европейски града. Сан Франциско и Ню Йорк са едва на 17-то и 18-то място, като са изпреварени от Мадрид.

Париж е найдобрият град за студентите в света
netinfo