100-годишни валентинки пази музеят в Г. Оряховица
100-годишни валентинки пази музеят в Г. Оряховица / DarikNews.bg, архив

Най-голямата колекция в страната от пощенски картички с любовни послания се пази във фондовете на Исторически музей Горна Оряховица. През последните години броят на „валентинките" се е увеличил и те вече наброяват над 3000. Най-старият екземпляр е от 1897 г., а най-новите са от 2011 година.

"Валентинките" са подредени тематично в няколко големи подгрупи. Първата е „кич", втората-"еротика", третата-„експресионисти", а четвъртата подгрупа са картичките върху които са пресъздадени картини от известни художници.

Не всички любовни послания са за Деня на Св.Валентин-14 февруари. В Историческия музей в Горна Оряховица се съхранява и уникална колекция, явяваща се най-дългата любовна кореспонденция, засвидетелствана с „валентинки". Тя продължава цели 25 години между горнооряховчаните Анастасия Табакова и Стоян Георгиев.

Началото й започва по време на Балканската война /1912г/, продължава през Междусъюзническата /1913г/, когато двамата са вече съпрузи, преминава през пламъците на Първата Световна война. В огъня на войната Стоян е затворен в лагер за военнопленици в Сърбия, а след завръщането му от фронта писмата между двамата не престават да летят, тъй като са били учители в различни селища на горнооряховския район.

Само от тази кореспонденция музеят притежава 200 илюстровани картички и над 1000 писма. Близките и наследниците на Анастасия и Стоян Табакови са ги пазели като семейна реликва близо 80 десетилетия и през 2000 г. са ги дарили на горнооряховския музей.

Страстен колекционер на илюстровани картички е била първата жена телеграфист у нас и началник на ж. п. гара, горнооряховчанката Зоя Карусерова. Нейната колекция надхвърляла 5000 картички, изпращани от близки на семейството, от приятели и роднини. Над 50 от тях са постъпили в горнооряховския музей.

Освен любовни послания, тези картички имат и филателна стойност. Те са съхранили гарови печати, които са изключителна рядкост. Част от тях са облепени с марки от поредицата „Голям лъв" и „Малък лъв", които пък са филателни антики. Зоя Карусерова е и една от основателките на женското движение в България, а синът й по-късно става министър на транспорта и съобщенията.

Сред най-големите спомоществуватели на колекцията "валентинки" са дългогодишните дарители Петрана Крусева, Ана Маринова, Владимир Давидов, Веселина Петрова, Николай Стоянов, Павлина Пенева и още много други които със своя благороден жест допринасят за увеличаване фонда на музея.