Криминалистите затягат групата на Пижака
Криминалистите затягат групата на Пижака / netinfo


Тенеденцията да се крадат основно автомобили "Ауди", "БМВ" и "Фолксваген" е станала причина служители на сектор "Криминална полиция" да проведат множество целенасочени мероприятия и анализи на фактите, съобщават от полицията в Бургас. Криминалистите са посочили и конкретните лица, извършващи кражбите, както и предпочитаните от тях марки и модели.
Криминално проявените 31-годишния Драгомир Лефтеров, 41-годишния Костадин Костадинов от Равда и 36-годишния Данаил Петранов от Бургас са сред посочените от криминалистите като основни извършители. Те са били задържани за кражба на микробус "Мерцедес" в Ахелой още през 2010-а.
Лефтеров е осъждан за кражба на кола през 2009-а. След задържането за кражбата на микробуса, спрямо Лефтеров е постановена мярка за неотклонение «задържане под стража», като след изменението й в по-лека, от септември миналата година до момента са извършени над 60 посегателства над моторни превозни средства.
По инициатива на ръководството на полицията и прокуратура в Бургас спрямо Драгомир Лефтеров е постановено отново "задържане под стража", по друго досъдебно производство. По данни на полицията, след това кражбите на коли в региона рязко са спаднали.
Въпреки полицейските действия спрямо Костадин Костадинов и 36-годишния Данаил Петранов, те отново са задържани преди 15 дни при транспортирането на крадена кола "БМВ 120 Д". При тази акция Петранов управлявал крадения автомобил, а Костадинов - друга кола, в която са открити оригиналните регистрационни табели на откраднато миналата година "БМВ".
По инициатива на ръководството на полицията в Бургас и прокуратурата, поставените по образуваното досъдебно производство мерки за Данаил Петранов - "парична гаранция" и за Костадин Костадинов - "домашен арест", са променени на "задържане под стража". Това според криминалисите е намалило вълната от кражби на коли.
Междувременно състав на Поморийския районен съд постанови за отнемането на хладилния микробус в Ахелой ефективни присъди спрямо Лефтеров - 6 години лишаване от свобода. Костадинов е осъден на 5 години затвор, а Данаил Петранов 3,5 години затвор.
Преди дни от «Криминална полиция» са задържали други двама, съпричастни към противозаконното отнемане на «Ауди А 6». Те са били хванати по време на кражба в "Лазур". Задържаните са се предвижвали с друг краден автомобил, обявен за издирване минлата година в Сливен.
Спрямо К.Г. има повдигнато обвинение по досъдебно производство. Той е нееднократно е задържан за кражби на леки и лекотоварни автомобили и други кражби, но до момента не е имал осъдителна присъда.
К.Г. и В.Г. са задържани за срок от 72 часа, като днес следобед предстои вземането на мерки за неотклонение спрямо тях от състав на Бургаски районен съд.
Констатирано, е че всички, ангажирани с посочените противозаконни отнемания, са от обкръжението на криминално проявения Стоян Атанасов, 45-годишен от Бургас, по прякор "Пижака".
Той в момента е с мярка за неотклонение "парична гаранция в размер на 6 000 лв." за застрахователни измами. Пижака е известен с това, че е първия осъден автокрадец, действащ на територията на регион Бургас.