Бомбени нападения срещу посолствата на Израел в Индия и Грузия
Бомбени нападения срещу посолствата на Израел в Индия и Грузия / снимка: Reuters, архив

Бомбени нападения бяха извършени срещу посолствата на Израел в Индия и Грузия, предадоха световните агенции.

В Делхи бе взривена колата на израелски дипломат, заяви говорителят на посолството Давид Голдфарб. Експлозията е станала в близост до посолството. Ранени са шофьорът и съпругата на израелски дипломат, които са приети в болница. Телевизията показа кадри от обгорен микробус с дипломатическа регистрация, чиято задна врата е изкъртена от взрив.

В Грузия бе обезвредено друго взривно устройство. Един от шофьорите на израелското посолство в Тбилиси Ицхак Гернберг забелязал съмнителен пакет, прикрепен под кола на посолството, предава БТА. При проверка полицията открила граната, която била обезвредена от сапьори. Гернберг е личният шофьор на посланика на Израел в Грузия Роман Хачатурян.

Израел беше поставил дипломатическите си представителства в повишена тревога с наближаването на 12 февруари - годишнината от убийството през 2008 г. на един от военните ръководители на ливанската групировка Хизбула Имад Мугние. Подкрепяната от Иран Хизбула се беше заклела да отмъсти за смъртта му (при взривяване на кола в Дамаск) и обвинява за нея израелските специални служби.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обвини Иран, че е подбудил атентатите срещу служители на израелските посолства в Индия и Грузия, съобщи Франс прес. Иран, който стои зад тези атентати, е най-големият износител на тероризъм в света, посочи Нетаняху на среща с депутати от партията си "Ликуд".

В последните месеци сме свидетели на няколко опита за атентати срещу израелски граждани и евреи в няколко страни, сред които Азербайджан и Тайланд. С помощта на местните власти всеки път успявахме да ги осуетим. Във всички тези случаи зад тях стояха Иран и протежето му - ливанската групировка Хизбула, отбелязва израелският премиер в комюнике, разпространено от канцеларията му. Израел ще продължи да се бори срещу подхранвания от Иран международен тероризъм, категоричен е той.