Адел е голямата победителка на наградите „Грами“
Адел е голямата победителка на наградите „Грами“ / снимки: Reuters

Церемонията по връчването на наградите "Грами" в Лос Анджелис се превърна в своеобразна възпоменателна проява за Уитни Хюстън, предадоха световните агенции.

Голямата победителка на вечерта е Адел, която взе шест отличия, включително за най-добра песен и най-добър албум. "Фу файтърс" останаха с пет "Грами".

54-ото издание на престижните американски награди за популярна музика бе помрачено от новината за смъртта на Уитни Хюстън ден по-рано. 48-годишната певица почина броени часове преди предвидената й поява на гала вечер в самото навечерие на церемонията.

Програмата започна с молитва за Уитни Хюстън от страна на водещия - рапъра Ел Ел Куул Джей. Почти всички присъстващи в залата сведоха глави в знак на почит към покойната. Няколко звезди бяха облечени в черно в знак на траур като Лейди Гага, която бе с черна рокля и с лице, покрито с мрежест воал.

Адел е голямата победителка на наградите Грами
netinfo


Молитвата бе последвана от показването на кратък видеоматериал, на който Уитни Хюстън пее емблематичната си песен "I Will Always Love You" от филма "Бодигард". Цялата зала стана на крака и избухна в аплодисменти.

"Уитни, ние винаги ще те обичаме и тази вечер ще ти го кажем по най-добрия начин, като пеем", каза Ел Ел Куул Джей.

Британката Адел пя на церемонията за първи път от пет месеца, след като претърпя операция на гласните струни. Според предварителните планове изпълнението на 23-годишната певица трябваше да е един от гвоздеите на вечерта, но вниманието бе изместено от британската певица към Уитни Хюстън. Въпреки това Адел показа, че гласът й е в отлична форма, когато уверено изпя своя хит "Rolling in the Deep" - броени минути след като той получи "Грами" за песен на годината.

При това британката взе шест награди от шест номинации, включително в някои от най-престижните категории. Тя получи "Грами" за най-добра песен, за най-добър запис (отново за "Rolling in the Deep") и за най-добър албум (за "21"), посочва БТА.

"Фу файтърс" взеха пет награди от шест номинации. Въпросът кой е големият победител на вечерта се реши накрая, тъй като американската алтернативна рок банда също имаше пълна успеваемост - пет от пет - преди номинираният неин албум "Wasting Light" да отстъпи пред "21" на Адел.

Адел е голямата победителка на наградите Грами
netinfo

Един от най-трогателните моменти на вечерта бе, когато родителите на Ейми Уайнхаус излязоха на сцената, за да получат от нейно име наградата за най-добро поп изпълнение от група, която починалата през юли миналата година британска певица получи заедно с Тони Бенет за песента "Body and Soul".

"Ние не трябва да сме тук. Нашата любима дъщеря трябва да е тук", каза развълнуван баща й Мич Уайнхаус. Той отдаде почит и на Уитни Хюстън, както и на Ета Джеймс, която почина миналия месец.

"Какво бих могъл да кажа? На небето се е оформила хубава момичешка група", каза бащата на Ейми Уайнхаус.

Преди официалната церемония, "Грами" получи посмъртно и Стив Джобс - който почина през октомври миналата година. Основателят на компанията "Епъл" получи почетна награда за "трансформирането на способите за възприемане на музиката, телевизията, кинофилмите и книгите" за разработването на мултимедийния плеър iPod и за създаването на най-големия интернет музикален магазин - iTunes.