Китайският посланик насърчава туроператори да рекламират Пловдив
Китайският посланик насърчава туроператори да рекламират Пловдив / Деляна Михнева

Насърчаване на китайски туроператори да участват в туристически изложения в Пловдив започва посланикът на Китай в България Негово превъзходителство Гуо Йеджоу. Това стана ясно на провелата се днес среща между китайския посланик, кмета на Пловдив Иван Тотев и ректора на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” доц. Запрян Козлуджов. По думите на посланик Йеджоу, града има изключително предимство заради историята и културата си и китайски фирми, рекламиращи интересни туристически дестинации, могат да го включат в програмите си. Той бе категоричен, че единствената причина сънародниците му да не посещават България е това, че не знаят достатъчно за страната, както и трудностите при получаване на виза.

На срещата стана ясно още, че са обсъдени възможности за китайски инвестиции в проекта за Технологичен парк на Пловдив, както и в модернизацията на летище „Пловдив”.

Китайският посланик бе на официално посещения в града по повод 50-годишнината на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и функциониращата вече втора година специалност „Китаистика” във висшето училище. Той дари на университета 1700 учебни материали – книги и аудио и визуални помагала, които да обогатят познанията на студентите. Те ще помагат на изучаващите „Китаистика” да се запознаят с начина на изписване на йероглифите, бойните изкуства и философските трудове на Китай.

Посланик Йеджоу, който представлява Китай в България от около година подчерта, че е останал изнедан от това колко хора у нас за запознати с китайските философи, особено с Конфуций. Китайското посолство е поканило неговите наследници да посетят България и да се запознаят традициите ни, каза още посланикът.